Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Onnettomuustutkintakeskus esittää huolensa rakennusten paloturvallisuudesta

rekipellonkuja-poliisi-tulipalo-tuhopoltto-4

Kuva: Helsingin pelastuslaitos Copyright: Helsingin pelastuslaitos.

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) esittää huolensa ja tyytymättömyytensä siihen, että turvallisuustutkintaan perustuvia suosituksia ja useita havaintoja paloturvallisuuden parantamiseksi ei huomioitu käsiteltävänä olevassa ympäristöministeriön asetusluonnoksessa rakennusten paloturvallisuudesta. Suomessa kuolee vuosittain vajaat 100 henkilöä tulipaloissa eikä määrä ole ollut merkittävästi vähenemässä.

Parhaillaan OTKES tutkii kahden Satakunnan alueen suuren teollisuuspalon lisäksi muun muassa yhteensä viiden lapsen ja yhden aikuisen kuolemaan johtaneita tulipaloja Vuosaaressa 9.12.2016 ja Raahessa 13.9.2016. Aiempia tulipaloja koskevia tutkintoja on lukuisia, kuten puisen pienkerrostalon palo Turun Hirvensalossa 2016, ulkomaalaisten työntekijöiden majoitustilojen palo Tuusulassa 2015, Turun sairaalapalo 2011 ja kerrostalopalo Tampereella 2010.

Onnettomuustutkintakeskus esittää lausunnossaan ympäristöministeriön rakennusten paloturvallisuuden asetusluonnokseen useita turvallisuutta parantavia suosituksia. Turvallisuussuositukset on johdettu vakavien tulipalojen tutkinnoista, kuten Naantalin vuoden 2009 viiden nuoren kuolemaan johtaneesta omakotipalosta, Raahen kahden lapsen kuolemaan 2016 johtaneesta rivitalopalosta, Turun Pansion kerrostalopalosta ja Kouvolan koulupalosta vuonna 2014.

Onnettomuustutkintakeskus on suosittanut ympäristöministeriölle muun muassa pitkän aikavälin suunnitelman laatimista automaattisen sammutuslaitteiston asentamisesta uusiin ja peruskorjattaviin kerrostaloihin ja mahdollisesti muihin asuinrakennuksiin. Ainakin kahdessa tutkinnassa on myös ilmennyt, että pientalojen makuuhuoneiden ikkunoihin olisi hyvä vaatia kiinteät avauskahvat sujuvaa poistumista varten.

Rivitalojen paloturvallisuutta tulisi parantaa rakenteellisilla toimenpiteillä. Räystään tai katoksen alla tapahtuva palon leviäminen ainakin rivi- ja paritaloissa tulisi rakentamismääräyksissä estää. Tuhoutuuhan rivitaloja toistuvasti tulen helpon leviämisen johdosta.

Onnettomuustutkintakeskus on kiinnittänyt turvallisuussuosituksillaan huomiota myös sen estämiseksi, ettei palo leviäisi asunnosta porrashuoneeseen. OTKES on suosittanut, että uusien ja peruskorjattavien kerrostaloasuntojen ulko-oviin (kerrostaso-ovi) vaaditaan suljinlaitteisto. Kerrostalohuoneistojen ulko-ovet ovat ainoita osastoitavia ovia, joihin ei suljinta ympäristöministeriön asetusluonnoksessa vaadita, vaikka ne jäävät nimenomaisesti tulipaloissa usein auki mahdollistaen tulen helpon leviämisen.

OTKES on myös esittänyt, että uusista ja peruskorjattavista kerrostaloasunnoista tulisi voida poistua omatoimisesti varatien kautta. Ensisijaisen varatiejärjestelmän tulisi olla parvekeluukku, tikkaat tai muu kiinteä järjestely. Tämä sen takia, että pelastuslaitosten nostolava-autolla pelastamiseen liittyy monia epävarmuustekijöitä.

Kouluihin tarvitaan automaattiset paloilmoitinjärjestelmät ja kuulutuslaitteistot

Koulujen paloturvallisuudessa OTKES on kiinnittänyt huomiota automaattisten paloilmoitinjärjestelmien ja kuulutuslaitteistojen tarpeeseen. Tarpeen nosti esiin myös opetus- ja kulttuuriministeriön asettama koulujen turvallisuutta pohtinut työryhmä vuonna 2015.

Esimerkiksi Kouvolan koulupalon tutkinnassa 2014 palo pääsi kehittymään kenenkään huomaamatta hyvin voimakkaaksi uhaten vakavasti oppilaiden turvallisuutta. Suuri koulu tuhoutui ja purettiin – automaattista paloilmoitinta ei ollut. Sellaisen ansiosta pelastuslaitos olisi saatu paikalle palon alkuvaiheessa tai todennäköisesti jopa kaapeleiden käryn hälyttämänä jo ennen palon syttymistä.

Onnettomuustutkintakeskus korostaa, että turvallisuussuosituksia laaditaan vakavien onnettomuuksien tutkintojen pohjalta. Ne kannattaisi huomioida kunnolla, jos traagisia onnettomuuksia ja suuronnettomuuksia halutaan ehkäistä, turvallisuutta parantaa ja vahinkoja torjua.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+