Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Suomalaisten nuorten aikuisten siirtyminen aikuisuuteen poikkeaa monen eurooppalaisen ikätoverin tavoista

shoes-1386025434tFS

Eurooppalaisten nuorten siirtymä aikuisuuteen vaihtelee huomattavasti eri maissa. Valtiotieteiden maisteri Henna Isoniemi havaitsi Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että myös käsitys siitä, miten aikuisuuteen siirtyminen mielletään, vaihtelee kulttuureittain. Eri mittareiden myötä maat ryhmittyvät omiksi kokonaisuuksiksi. Pohjoismaalaisten nuorten aikuisten keskuudessa oli havaittavissa yhteneväisiä piirteitä näkökulmasta riippumatta.
Henna Isoniemi selvitti sosiaalipolitiikan oppiaineeseen tekemässään tutkimuksessa 18–34-vuotiaiden nuorten aikuisten siirtymää aikuisuuteen monesta eri näkökulmasta. Tutkimuksessa hyödynnettiin kvantitatiivisia, laajoja kyselyaineistoja sekä tilastoja. Tehtyjen analyysien perusteella tutkimukseen valitut 20 Euroopan maata ryhmittyivät erilaisiksi aikuisuuteen siirtymisen maaklustereiksi. Maiden ryhmittymistä toisiinsa määrittivät keskeisesti käytetty näkökulma sekä käytettävät indikaattorit.

– Kun aikuisuuteen siirtymistä tarkasteltiin perinteisten demografisten mittareiden – kuten muuttona pois lapsuudenkodista tai työelämään siirtymisen – avulla, huomattiin, että nuoret aikuiset määrittivät aikuisuutta eri tavoin: pohjoismaalaiset ja hollantilaiset pitävät keskeisenä aikuisuuteen siirtymisen merkkinä muuttoa pois lapsuudenkodista, ikätoverit esimerkiksi Belgiassa, Espanjassa ja Sloveniassa näkevät ennemmin kokopäivätyössä työskentelyn keskeisimpänä siirtymänä, Isoniemi sanoo.

Hyvinvointivaltioregiimit tai maantiede eivät maita samaan ryhmään välttämättä luokittele. Aiemmissa tutkimuksissa esimerkiksi Itä-Euroopan maat on tyypillisesti sijoitettu yhteen samaan maaryhmään. Nuorten aikuisten ajatukset aikuisuudesta tai käyttäytymistavat aikuisuuteen siirryttäessä poikkeavat kuitenkin näiden maiden välillä paljonkin toisistaan.

Mittarin valinnalla maaryhmiä muodostettaessa oli merkitystä myös esimerkiksi siinä tapauksessa, kun tarkastelun keskiöön otettiin myöhään, vasta kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen tapahtuvat siirtymät. Käytetty mittari kertoi silloin, mitkä siirtymät eivät olleet tapahtuneet vielä 30–34-vuoden ikään mennessä.

– Bulgariassa, Slovakiassa ja Sloveniassa sekä Espanjassa ja Portugalissa siirtymä aikuisuuteen tapahtuu erityisesti näin pohjoismaalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna kovin myöhään. Asia on huolestuttava toki sosiaalipoliittisesti tarkasteltunakin, Isoniemi jatkaa. Kun esimerkiksi lapsuudenkodista muutetaan myöhään, tarkoittaa se usein myös sitä, että lapset hankitaan myöhään. Tällä on taas väestöpoliittisia vaikutuksia. Pohjois- ja Länsi-Euroopassa myöhäinen siirtymä aikuisuuteen ei puolestaan ole lainkaan niin tyypillistä.

Se, että maiden välillä ilmenee eroja ja se, että analyysien perusteella muodostetut maaryhmittymät eroavat toisistaan, ei ole Isoniemen mukaan yllätys. Eurooppa on edelleen hyvin heterogeeninen, eivätkä kansalliset erot ole kadonneet globalisaation myötä.

– EU-tasolla Eurooppa nähdään usein kovin homogeenisena, mutta todellisuus on tutkimukseni mukaan toisenlainen. Toisinaan ajatus heterogeenisestä Euroopasta tuntuu unohtuvan. Esimerkiksi Eurooppa 2020 -ohjelmassa esitetyt tavoitteet liittyen nuorten aikuisten tilanteen parantamiseksi ovat tiettyjen maiden osalta paikoin kovin optimisia, Isoniemi sanoo.

Hän kuitenkin toteaa, että kukin jäsenvaltio on räätälöinyt Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet omiksi kansallisiksi tavoitteiksi, mutta tietyissä tapauksissa kunnianhimoa ei niistä ainakaan puutu.

– Erityisen haastava tilanne on nyt, sillä vuonna 2008 alkanut taloudellinen taantuma on iskenyt erityisesti nuoriin – tietyissä maissa vieläpä poikkeuksellisen voimakkaasti, Isoniemi toteaa.

***

VTM Henna Isoniemi esittää väitöskirjansa European Country Clusters of Transition to Adulthood julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 17.3.2017 klo 12.00 (Turun yliopisto, Publicum, Pub 3 -luentosali, Assistentinkatu 7, Turku).

Vastaväittäjänä toimii professori Jonathan Bradshaw (University of York, Iso-Britannia) ja kustoksena professori Veli-Matti Ritakallio (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

VTM Henna Isoniemi on syntynyt vuonna 1974 ja kirjoittanut ylioppilaaksi Raision lukiossa 1993. Korkeakoulututkintonsa (VTM) Isoniemi suoritti Turun yliopistossa vuonna 2000. Väitöksen alana on sosiaalipolitiikka. Isoniemi työskentelee yliopisto-opettajana Turun yliopistossa.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+