Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Naapuririidat harvinaisempia kuin keskinäinen avunanto

picket-fences-349713_640

Suomalaiset jakautuvat jokseenkin kahtia lähinaapurinsa kanssa tekemisissä oleviin sekä heihin, jotka haluavat pitää yhteyttä naapuriin enintään tervehtimisen verran, käy ilmi Kiinteistömaailman teettämästä Suuresta Naapurustokyselystä. Mieluiten tämä kansa katselee kaupungistumiskehityksestä huolimatta kotinsa ikkunoista luontoa. Videokuvaamalla yhä useammin myös myynnissä olevien kotien miljöötä vastaa Kiinteistömaailma asiakkaitten tarpeisiin saada tietoa mahdollisen uuden kodin lähiympäristöstä.

Kiinteistömaailman teettämässä kyselyssä 1004 suomalaista kertoo suhteestaan lähinaapureihin ja naapuristoon. Kuulumistenvaihtoväleissä lähimmän naapurinsa kanssa on noin joka toinen (53 %). Kuulumiset vaihdetaan kuitenkin tyypillisesti pihalla tai vaikka rappukäytävässä: kyläilyä lähinaapurinsa kanssa harrastaa vain 12 prosenttia suomalaisista. Toista ääripäätä edustavat ne viisi prosenttia, jotka jättävät tervehtimisenkin väliin.

Mitä suomalaiset lähinaapurinsa kanssa tekevät, kuulumisten vaihdon lisäksi? Neljä kymmenestä kertoo harrastaneensa naapuriapua, hiukan harvempi lainanneensa jotakin. Juhlimaan on rohjennut melkein joka viides, riidan on aikaan saanut joka 20.

– Naapurikiistoista puhutaan usein, mutta nämä luvut kertovat, että olemme yllättävänkin sopuisaa kansaa. Suomalainen auttaa ja vaikka juhliikin ennemmin kuin pistää riidaksi naapurinsa kanssa, toteaa Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Luottamuksesta kanssaihmisiä kohtaan kertoo myös se, että peräti joka toinen antaisi vähintään melko hyvillä mielin kotiavaimensa naapurin haltuun. Ehdottomasti avaimensa antamisesta naapurille kieltäytyy joka viides suomalainen.

INFO: Suomalaisten naapurisuhteet lukuina: 

  • 50 % antaisi kotiavaimensa hyvin tai melko luottavaisin mielin naapurille matkansa ajaksi
  • 40 % on auttanut naapuria asiassa, jota tämä ei osaa, tai ottanut naapurilta apua vastaan
  • 30 % on lainannut naapurilta tai naapurille jotakin
  • 23 % on auttanut naapuria hänen poissa ollessaan (postin haku, kukkien kastelu tms.)
  • 17 % on juhlinut naapurin kanssa
  • 5 % on riidellyt naapurin kanssa
  • 43 % ei ole tehnyt mitään edellä mainituista naapurinsa kanssa

Kaikissa naapurisuhteeseen liittyvissä kysymyksissä on havaittavissa eroja eri-ikäisten ihmisten kesken sekä kaupungissa ja maalla eri asumismuodoissa asuvien välillä.

– Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä nuorempi vastaaja, sitä vähemmän naapureiden kanssa halutaan olla tekemisissä ja heihin luotetaan. Samoin käy asuinpaikan koon kasvaessa: isoissa kaupungeissa on ehkä odotetustikin pienempiä paikkakuntia vähemmän naapurikontaktia ja luottamusta omaan naapuriin. Vuokralla ja kerrostalossa asuvien naapurisuhde on löyhempi kuin omistusasunnossa ja omakoti- tai rivitaloasunnossa asuvilla, Heikkinen summaa.

Kaupungistuva kansa – luontoihmisen sielulla

Mitä suomalaiset haluavat lähinaapurustoonsa, ikkunanäkymäkseen? Vaikka sopu onkin vallitsevaa naapurien kesken, haluavat ihmiset kaupungistumisen aikaankin lähelle luontoa.  

Vesistöt, puisto ja metsämaisema ovat selvästi toivotuimpia. Kolme neljästä suomalaisesta nostaa erityyppiset luontonäkymät viiden halutuimman ikkunanäkymän joukkoon pitkästä, yli 20 vaihtoehdon listasta. Rakennuksista mieluisimpana naapurina suomalaiset pitävät pientaloja. Niiden jälkeen toivotuimpia naapureita ovat lähikauppa, kirjasto tai kirkko.

– Yleisesti ihmiset arvostavat hyviä palveluja kotinsa lähellä, mutta tämä laaja kysely osoittaa, ettei niitä kuitenkaan halutan aivan lähinaapuriin. Ostoskeskukset, koulut, päiväkodit ja julkisen liikenteen asemat jäävät toivotuimpien lähinaapurien listalla kauas kärjestä. Kaavoituksessakin tämä toive on tärkeä huomioida: ei liian tiivistä vaan riittävästi vihreää väliin, Heikkinen sanoo.

Kiinnostukseen lähinaapurustosta Kiinteistömaailma vastaa kuvaamalla videolla valtaosan myynnissä olevista kohteistaan sekä sisältä että ulkoa, yhä useammin myös ilmakuvilla täydennettynä.

– Ilmakuvat ovat monessa tapauksessa tärkeä osa palveluamme asunnon ostajille. Asunnon suhde lähipuistoon, kouluihin ja vaikka paikalliseen ostariin ovat tärkeää tietoa, jonka perusteella valitaan kohteita, joita lähdetään asuntonäytöille katsomaan, Heikkinen sanoo.

Kiinteistömaailman Suuressa Naapurustokyselyssä selvitettiin suomalaisten ajatuksia naapurisuhteista ja lähinaapurustosta. YouGov Finlandin toteuttamaan kyselyyn vastasi maaliskuussa 2017 yhteensä 1004 suomalaista. Vastaajien ikä oli 18-74, ja tuloksissa keskimääräinen luottamusväli on +/- 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+