Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Vanhempi, tsemppaa seiskaluokkalaista

Uuden kouluvuoden alkaminen on mukava, mutta samalla myös jännittävä tapahtuma. Ekaluokan alkaminen on ensimmäinen iso askel lapsen koulutiellä, ja siihen valmistaudutaan perheissä huolellisesti. Myös siirtyminen yläkouluun on suuri harppaus ja vanhempien tuki on edelleen tärkeää lapselle.

7.-luokan alku merkitsee monia muutoksia lapsesta nuoreksi kasvavan elämässä. Pelkästään koulussa muuttuu moni asia. Yläkouluun siirtyminen merkitsee usein uutta koulurakennusta, uusia luokkatovereita ja ihan uudenlaista koulurutiinia vaihtuvine opetusryhmineen ja aineenopettajineen. Jos uusien koulukavereiden joukossa ei ole montaa alakoulusta tuttua muuttuvat myös sosiaaliset suhteet ja uusia ystävyyksiä solmitaan. Vaikka kaverit alkavat olla entistä tärkeämpiä, seiskaluokan aloittava tarvitsee edelleen vanhemman tukea ja turvaa.

– Kaverit ovat tärkeitä. Heidän kanssaan voi jakaa kouluarkea, jutella ajankohtaisista asioista ja tehdä monenlaista hauskaa. Siksi yksin jääminen, kiusatuksi joutuminen tai kaverisuhteisiin liittyvät hankaluudet voivat olla nuorille tosi rankkoja kokemuksia, Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Jenni Helenius sanoo.

Vanhempien kannattaa seurata, millä mielellä nuori menee kouluun. Nuoren kanssa voi keskustella siitä, mitä hän on tänään oppinut tai mitä tehnyt kavereiden kanssa. Jutella voi positiiviseen ja kannustavaan sävyyn, vaikka olisi kyse hankalistakin asioista. 

– Jos nuori on surumielinen tai ärtynyt, kannattaa muistaa, että murrosikä voi olla rankkaa aikaa. Nuoren kehityksessä tapahtuu paljon ja yksilölliseen tahtiin. Kehon muutokset voivat hämmentää nuorta ja mielialat saattavat vaihdella, Helenius toteaa.

Aikaa yhteiselle tekemiselle
MLL muistuttaa, että seitsemäsluokkalainen tarvitsee vanhempien rohkaisua uudessa elämänvaiheessa. Tärkeää on kuunnella nuorta ja olla läsnä hänen arjessaan. Arkeen kannattaa järjestää yhteiselle tekemiselle hetkiä, joissa nuoren on helppo halutessaan avata keskusteluja vanhemman kanssa.

Seiskaluokkalaisen arki rakentuu kodista, koulusta, harrastuksista ja muusta vapaa-ajasta. Myös vanhemman arjessa huomiosta kilpailevat monet asiat. Seiskaluokan alkaessa vanhemman kannattaa tutustua siihen, millaista yläkoulussa opiskeleminen on tällä hetkellä. Syksyllä 2017 juuri 7.-luokkalaisten opetussuunnitelmaa on uudistettu entistä monipuolisemmaksi. Vanhemman kannattaa ylläpitää hyviä suhteita kouluun osallistumalla vanhempainiltoihin ja tutustumalla opettajiin sekä muihin vanhempiin. 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto lähettää kouluvuoden alkaessa ekaluokkalaisten ja seiskaluokkalaisten vanhemmille postia. MLL:n uudistuneilta nettisivuilta löytyy tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä sekä vinkkejä perheen hyödyksi uudessa elämänvaiheessa. Myös Vanhempainpuhelimen (p. 0800 92277) vapaaehtoisten päivystäjien kanssa voi maksutta ja nimettömänä pohtia arjen pulmatilanteita. www.mll.fi/vanhempainnetti

Hyvä alku yläkouluun -kampanjaan voi tutustua osoitteessa www.mll.fi/hyva-alku-ylakouluun/ 

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+