Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos huolestunut asuntojen korkeista häkäpitoisuuksista

Lämmityskauden alettua Pohjois-Karjalan pelastuslaitos haluaa muistuttaa häkävaarasta tulisijan väärän käytön seurauksena. Pelastuslaitoksen ensihoitajat ovat kuluneen alkusyksyn aikana törmänneet tehtävillään useisiin tapauksiin, joissa asiakkaan oireet ovat osoittautuneet asunnossa olleen korkean häkäpitoisuuden aiheuttamaksi. Häkäpitoisuutta mitataan Pohjois-Karjalassa ensihoitotehtävien ja palotarkastusten yhteydessä.

Pelastuslaitoksen tekemien havaintojen perusteella asuinnoissa mitataan sisäilmasta säännöllisesti korkeita häkäpitoisuuksia, jonka syntymisen on aiheuttanut todennäköisesti tulisijan väärä käyttötapa. Väärä käyttöä esiintyy sekä vanhemmissa ja kokeneissa että nuoremmissa tulisijan käyttäjissä. Kokeneiden käyttäjien keskuudessa liikkuu edelleen sitkeästi vanhan kansan uskomus, jonka mukaan savuhormin sulkupellin voi panna kiinni, kun pesässä on jäljellä sininen liekki tai hehkuva hiillos.

Tämä uskomus on kuitenkin vaarallinen, koska vielä hiillosvaiheessa häkää muodostuu runsaasti. Nuoremman väestön kohdalla esiintyy puolestaan jonkin verran tietämättömyyttä ja kokemattomuutta tulisijan oikein käytön suhteen. Pelastuslaitoksen kokemuksen mukaan yleisin syy tulisijan väärään käyttötapaan on sulkupellin laittaminen liian aikaisin kiinni. Pelti tulee sulkea kokonaan vasta, kun kaikki hiilet ovat tummuneet eli tulipesä on musta. Tämä on kaikkein varmin tapa välttää häkämyrkytys tulisijan käytön yhteydessä. 

Häkää eli hiilimonoksidia (CO) syntyy, kun palaminen on epätäydellistä. Häkä on väritöntä, hajutonta ja mautonta kaasua, joten sitä on mahdotonta tunnistaa sisäilmasta ilman häkävaroitinta. Häkävaroitin on suositeltavaa hankkia kaikkiin asuntoihin, joissa on tulisija tai muuta häkää mahdollisesti aiheuttavia laitteita. Lievempänä pitoisuutena häkä aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia, jota ei välttämättä osata yhdistää häkään. Pahimmillaan häkämyrkytys voi johtaa hengitysvaikeuksiin, tajunnantason heikentymiseen, tajuttomuuteen tai kuolemaan.

Pelastusopiston Häkä asuintaloissa-tutkimusraportin mukaan Suomessa häkämyrkytykseen kuolee vuosittain noin 100 henkilöä tulipalojen seurauksena ja jopa 20 henkilöä muiden kuin tulipalojen aiheuttamiin häkämyrkytyksiin. 

Häkävaaran ennaltaehkäisy on tärkeää, näin pienennät häkäkuoleman riskiä: 
-Asunnon savuhormit tarkistetaan ja nuohotaan säännöllisesti. 
-Savuhormin sulkupellit suljetaan vasta, kun hiilet ovat tulipesässä täysin tummuneet. 
-Sulkupellissä on oltava reikä, joka on kooltaan noin kolme prosenttia hormin aukon pinta-alasta. Tällä pyritään estämään myrkyllisen häkäkaasun pääseminen huoneistoon silloin, jos pelti suljetaan liian aikaisin. 
-Kaasua tai polttoainetta käyttäviä lämmittimiä käytetään käyttöohjeiden mukaisesti ja vain hyvin tuuletetuissa tiloissa. Osa häkämyrkytyksistä aiheutuu lämmityslaitteiden vioista tai virhekäytöstä. 
-Lämmityslaitteet huolletaan säännöllisesti. 
-Vältetään auton tyhjäkäyntiä suljetuissa tiloissa. 
-Hanki kotiisi häkävaroitin, jos käytät tulisijaa tai nestekaasulaitteita. 

Lähteet mm. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, Pelastusopiston Häkä asuintaloissa 2011 tutkimus (http://www.nuohoojat.fi/binary/file/-/id/16/fid/89/), Terveyskirjasto (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00759). 

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+