Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Kansalaiset luottavat tasavallan presidenttiin, tiedotusvälineisiin ja kannattamaansa puolueeseen – oppositio ja hallitus vähiten luotettuja

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitämässä uudenvuodenpuhetta 2018. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Enemmistö suomalaisista luottaa erittäin tai melko paljon tasavallan presidenttiin (78 %). Luottamus eduskuntaan (38 %) ja hallitukseen (35 %) on alle puolet siitä ja oppositioon (21 %) vain reilu neljännes, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmassa Ilmapuntari-tutkimuksessa.

Tasavallan presidenttiin luottavat vahvimmin kokoomuksen (98 %), keskustan (89 %), ylemmän keskiluokan edustajat (89 %) ja eläkeläiset (86 %). Heikointa luottamus on työttömien ja vasemmistoliittolaisten (49 %) keskuudessa.

Toiseksi vahvinta kansalaisten luottamus on tiedotusvälineisiin (56 %). Tiedotusvälineitä ei kansalaisten kannan perusteella voi epäillä hallituksen äänitorveksi. Luottamus on suurempaa oppositio- (61 %), kuin hallituspuolueiden (57 %) keskuudessa. Suurinta luottamus mediaan on vihreiden (75 %), SAK:n (68 %) jäsenten ja 51–60 -vuotiaiden (65 %) keskuudessa. Kriittisimpiä ovat perussuomalaiset (30 %).

Kannattamaansa puolueeseen luottaa reilu puolet (55 %) suomalaisista. Valtaosa vasemmistoliiton (83 %), keskustan (76 %), kokoomuksen (73 %), vihreiden (72 %) ja tukijoista luottaa ainakin melko paljon kannattamaansa puolueeseen. SDP:n (31 %) ja perussuomalaisten (31 %) kannattajien keskuudessa on eniten niitä, joiden luottamus kannattamaansa puoluetta kohtaan rakoilee.

Enemmän kuin kaksi viidestä (44 %) luottaa erittäin tai ainakin melko paljon kirkkoon. Suurinta luottamus on keskustan kannattajien (68 %), yrittäjien (65 %) ja akavalaisten (60 %) sekä heikointa vasemmistoliiton (23 %) keskuudessa.

Suhtautuminen ammattiyhdistysliikkeeseen sekä yrityksiin ja työnantajajärjestöihin jakaa kansan kahtia. Kaksi viidesosaa väestöstä luottaa erittäin tai melko paljon ammattiyhdistysliikkeeseen (41 %) sekä yrityksiin ja työnantajajärjestöihin (38 %). Noin puolet väestöstä ei luota työmarkkinaosapuoliin.

Ay-liikkeeseen luottavat eniten SDP:n (74 %), SAK:n (65 %) ja vasemmistoliiton (62 %) sekä vähiten kokoomuksen (16 %) kannattajat. Yrityksiin ja työnantajajärjestöihin puolestaan luottavat eniten kokoomuksen (62 %) ja keskustan (54 %) kannattajat sekä opiskelijat (59 %). Heikointa luottamus on vasemmistoliiton kannattajien (14 %) keskuudessa.

Kotikunnan päättäjiin luottaa neljä kymmenestä (41 %). Luottamus on lisääntynyt viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2013. Erityisesti luottamusta on keskustan (65 %), akavalaisten (55 %) ja vihreiden (51 %) keskuudessa. Vähiten paikallispäättäjiin luottavat työttömät (29 %) ja perussuomalaiset (33 %).

Eduskuntaan luottavat eniten keskustan (73 %) ja kokoomuksen (62 %) kannattajat sekä akavalaiset (53 %). Heikointa luottamus on perussuomalaisten (17 %) keskuudessa.

Maan hallitukseen luottavia on reilu kolmannes (35 %). Erityisen vahvaa luottamus on keskustan (77 %), kokoomuksen (69 %) ja ylemmän keskiluokan (56 %) piirissä. Iän ja koulutustason lisääntyminen lisäävät hallituksen suosiota. Vähiten hallitukseen luottavat vasemmiston (15 %) ja SDP:n (18%) kannattajat.

Luottamuslistan tyveen asettuvat oppositiopuolueet. Oppositioon luottaa väestöstä erittäin tai melko paljon ainoastaan noin viidesosa (21 %) kansalaisista. Oppositiopuolueiden kannattajistakaan puolet (50 %) ei juurikaan luota oppositioon.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten luottamusta yhteiskunnan eräisiin keskeisiin instituutioihin. Arvioitavia tahoja oli kaikkiaan kymmenen. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-5.12.2017. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.016. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+