Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: Flunssaa ja influenssaa liikkeellä Päijät-Hämeessä

Tällä hetkellä on hyvin paljon liikkeellä perinteistä flunssaa, joka on virustauti. Flunssa tarttuu herkästi käsikosketuksella, joten käsienpesu on parasta flunssan ehkäisyä. Myös pisaratartunta yskimisen yhteydessä levittää tautia.

Flunssa eli nuhakuume alkaa kurkkukivulla, nuhalla ja yskällä. Osalla potilaista on kuumetta tai muuten kuumeinen olo. Hoidoksi perinteiseen flunssaan suositetaan lepoa, tarvittaessa kuumetta alentavaa lääkitystä (jota saa apteekista ilman reseptiäkin) ja ruumiillista ponnistelua tulee välttää. Antibiooteista ei ole apua virustaudissa, eikä yskänlääkkeistäkään saada merkittävää apua. Myös riittävää juomista suositellaan. Yleisoireet kestävät yleensä vähintään päiviä, mutta yskä voi kestää 3 viikkoa. Lääkäriin suositellaan hakeutumaan, jos flunssan oireisiin liittyy aikuisella korkea kuume, voimakas uupuminen tai hengitys on raskasta. Jos tauti on ollut jo parantumassa ja oireet uusivat nopeasti, olisi varmistettava, ettei kyseessä ole jälkitauti. Toki jos yskä kestää yli 3 viikkoa häiritsevänä, voi olla hyvä arvioida tilannetta lääkärillä. Jälkitauteina flunssassa voi tulla keuhkokuumetta, kurkunpääntulehdusta ja etenkin lapsilla korvatulehdusta. Influenssarokote ei tehoa perinteisen flunssan ehkäisyyn.

Influenssakausi on myös alkamassa tänä vuonna näin tammikuulla. Myös se tarttuu kosketustartuntana ja pisaratartuntana. Tänä vuonna kaikkien annettujen rokotteiden suoja ei ole optimaalinen. Merkittävien influenssaoireiden kesto on noin 3-8 vrk. Aikuisilla on tyypillistä taudin äkillinen ja raju alku, johon tyypillisesti liittyy korkea kuume ja lihassäryt sekä yskä. Lapsilla saattaa taudin alkuvaiheessa olla myös nuhaa. Tässäkin taudissa hoitona on ensisijaisesti lepo ja oireenmukainen hoito, kuten perinteisessä flunssakin. Influenssaan on tarjolla myös reseptillä määrättävää lääkehoitoa, mutta lääkitys tulee aloittaa taudin varhaisessa vaiheessa ja lääkitys lyhentää perusterveillä sairauden kestoa päivän pari. Riskiryhmään kuuluvilla potilailla viruslääkitys voi vähentää influenssaan liittyviä vakavia komplikaatioita. Influenssa voi aiheuttaa jälkitauteina myös keuhkokuumetta, korvatulehduksia ja poskiontelotulehduksia. Influenssassa on syytä hakeutua lääkäriin, jos yleisvointi on normaalia flunssassa oloa huonompi, tai jos jo paranemassa oleva tauti uusii.  Riskiryhmiin kuuluvilla myös perustaudin pahentuessa on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Mikäli siis podet flunssaa tai influenssaa tyypillisin oirein, eikä sinulla ole edellä kuvattuja syitä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, voi näitä sairauksia hoitaa alkuun itsehoito-ohjein.

Tietojärjestelmämuutos ruuhkauttaa vielä puhelinpalvelua Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveysasemilla

Perusterveydenhuolto on siirtynyt aiemmista potilastietojärjestelmistä nykyiseen Life Care -järjestelmään porrastetusti yhdessä erikoissairaanhoidon kanssa joulu-tammikuun aikana. Tämä muutos on tuonut hitautta käsitellä terveysasemille tulevia puheluita. Yhdessä samanaikaisesti infektiokauden kanssa tämä järjestelmän aiheuttama hitaus ruuhkauttaa ajoittain puhelinpalveluita, vaikka puhelinpalveluun on panostettu tässä tilanteessa. Puheluiden määrä ylittää myös ajoin sen, mihin käytettävissä olevalla kapasiteetilla pystymme vastaamaan. Myös Akuutti24:ssä on ruuhkautumista.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+