Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Tullin huumausainetakavarikot kasvoivat vuonna 2017 – Vaarallisia fentanyylijohdannaisia takavarikoitiin Suomessa

Vuonna 2017 Tullin tietoon tuli yhteensä 9 409 rikosta, joista huumausainerikoksia oli yhteensä 3 229 ja veropetoksia yhteensä 1 086. Huumausaineita takavarikoitiin yhteensä 3 175 kiloa. Tulli varoitti myös hengenvaarallisesta fentanyylijohdannai-sesta ja paljasti huomattavan määrän dopingainerikoksia. Tullin rikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus vuonna 2017 oli noin 81 miljoonaa euroa.

Tullin tietoon tuli vuonna 2017 yhteensä 9 409 rikosta. Tietoon tulleiden rikosten määrä on pysynyt viimeisen kolmen vuoden ajan lähes samalla tasolla. Huumausainerikoksia oli yhteensä 3 229, joista törkeitä huumausainerikoksia oli 271. Vuoteen 2016 verrattuna huumausainerikosten määrä oli samaa luokkaa, mutta törkeiden huumausainerikosten määrä nousi hieman. Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus törkeissä huumausainerikoksissa oli 50 prosenttia.

Tullin rikostorjunnalla yhteiskunnallista vaikuttavuutta             

Tullin rikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus oli vuonna 2017 noin 81 miljoonaa euroa. Suurin osa vaikuttavuudesta koostui vältetyistä veroista, joiden määrä oli noin 48 miljoonaa euroa. Rikoshyötyä Tulli sai takaisin 28 miljoonaa euroa. Talousrikostorjunnan vaikuttavuusmittareista tutkittujen tapauksien aiheuttamat vahingot olivat korkealla tasolla eli lähes 47 miljoonaa euroa.

Vuonna 2017 Tullin takavarikoimatta jääneen tavaran arvo oli viisi miljoonaa euroa. Vuonna 2016 takavarikoimatta jääneen tavaran kokonaisarvo oli huomattavasti korkeampi, koska silloin Tulli selvitti yksittäisen ison, kansainvälisen huumausaineiden salakuljetustapauksen.

Veropetosten määrä suurin viiteen vuoteen

Tulli tutki vuonna 2017 yhteensä 1 086 veropetosta, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 914. Törkeitä veropetoksia paljastui 83. Törkeät veropetosjutut liittyivät pääasiassa savukkeiden, alkoholin ja nuuskan laittomaan maahantuontiin sekä auto-, valmiste- ja arvonlisäveroihin, tullimaksuihin sekä passitusmenettelyjen yhteydessä tapahtuvaan laittomaan toimintaan. Tulli on paljastanut aikaisempien vuosien tapaan laitonta toimintaa logistiikka-alan vienti- ja passitusmenettelyjen yhteydessä. Tullin tutkinnassa olevat tapaukset ovat liittyneet muun muassa vientiselvittämättä jätettyihin tavaroihin tai virheellisesti ilmoitettuihin tavarankuvauksiin.

Internetiä hyödynnetään entistä enemmän korkeasti verotettujen tuotteiden markkinoinnissa ja kauppaamisessa kuluttajille, ja samalla kierretään näiden tuotteiden verosäännöksiä. Yhteisökaupan arvonlisäverotukseen liittyvää kasvavaa petosrikollisuutta Tulli torjuu yhteistyössä Verohallinnon ja ulkomaisten lainvalvontaviranomaisten kanssa.

Nuuska-, savuke- ja alkoholirikokset vähenivät

Tulli takavarikoi vuonna 2017 yhteensä 2 390 kiloa nuuskaa (vuonna 2016: 3 442), mikä on vuoteen 2016 verrattuna 1 000 kiloa vähemmän. Suomessa nuuskaa myydään verkossa eri kauppapaikoilla, postiennakolla ja muun liiketoiminnan yhteydessä.

Tulli haltuunotti rikosasioihin liittyen vuoden 2017 aikana yli 3 miljoonaa savuketta. Määrä oli 1,3 miljoonaa savuketta vähemmän kuin vuonna 2016. Rikosasioissa haltuunotettujen savukkeiden määrään vaikuttaa se, ettei suurempia savuketapauksia todettu vuonna 2017.

Tulli paljasti vuonna 2017 yhteensä 343 alkoholirikosta (vuonna 2016: 610). Alkoholia Tulli haltuunotti matkustajatuonnin yhteydessä 3 369 litraa.

Vaarallisten aineiden pienet takavarikkomäärät eivät kerro koko totuutta

Tulli takavarikoi vuonna 2017 yhteensä 3 175 kiloa huumausaineita, mikä on yli 2 000 kiloa enemmän kuin edellisvuonna. Khat-huumeen takavarikot kasvoivat edellisvuodesta noin 1 500 kiloa ja hasiksen 600 kiloa, mikä selittää kokonaismäärän voimakkaan kasvun. Kahtena aiempana vuonna khatia tuotiin Suomeen pääosin kuivatussa muodossa, jolloin se on kevyempää. Hasiksen takavarikkomäärän voimakas kasvu selittyy yhdellä 660 kilon takavarikolla. Marihuanaa takavarikoitiin 115 kiloa.

Metamfetamiinia ja amfetamiinia takavarikoitiin yhteensä noin 58 kiloa eli kaksi kiloa edellisvuotta enemmän.

Kokaiinia takavarikoitiin 3,5 kiloa ja ekstaasia 19 000 tablettia. Suunta molempien aineiden takavarikoissa oli laskeva, mutta vastasi kuitenkin viimeisten 10 vuoden keskiarvoa.

Tulli takavarikoi vuonna 2017 fentanyylijohdannaisia noin 90 grammaa. Määrä on merkittävä, kun otetaan huomioon aineiden erittäin pienet käyttöannokset. Johdannaisista karfentaniilia, joka on 10 000 kertaa vahvempaa kuin morfiini, takavarikoitiin 0,12 grammaa.

Huumausaineita matkustaja- ja postiliikenteessä – huumelääkkeitä löydettiin ennätysmäärä

Huumeiden salakuljetuksia paljastui runsaasti matkustajaliikenteessä. Myös ulkomaan postiliikenteestä paljastui useita huumausainetapauksia, mikä kertoo siitä, että internetiä käytetään yhä enemmän huumausaineiden myynnissä ja hankinnassa.

Tulli takavarikoi vuonna 2017 huumelääkkeitä kaksinkertaisen määrän edellisvuoteen verrattuna ja lähes viisinkertaisen määrän viimeisten viiden vuoden keskiarvoon verrattuna.

Lääkkeiden laiton maahantuonti on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina sitä mukaa, kun internetin merkitys laittomien lääkkeiden kauppapaikkana on kasvanut. Tämä on johtanut siihen, että lääkkeitä takavarikoidaan lähinnä postiliikenteestä tai kuriirilähetyksistä. Noin kymmenesosa takavarikoiduista lääkkeistä tuodaan matkustajatuomisina.

Dopingaineita salakuljetettiin aiempaa enemmän 

Tullin takavarikoimien dopingaineiden määrä nelinkertaistui vuonna 2017 vuoteen 2016 verrattuna huolimatta törkeiden dopingrikosten määrän vähenemisestä. Vuonna 2017 dopingaineita takavarikoitiin noin 121 300 tablettia/ampullia. Tämä kertoo selkeästi suurien kertamäärien salakuljetuksista. Merkittävä muutos dopingaineiden salakuljetuksessa on se, että niitä salakuljetetaan suurissa erissä, joissa saattaa olla esimerkiksi tuhat ampullia tai useamman kilon erä testosteronia.

Tulli takavarikoi vuonna 2017 dopingjauheita noin 10 kiloa, mikä on viisi kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Jauhemaista testosteronia salakuljetettiin myös paljon suurissa erissä. Jauheesta valmistetaan kerta-annoksia injektoitavaksi tai tablettikoneella tableteiksi, joita välitetään myyjien verkostojen kautta.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+