Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Rovaniemen kaupunki varautuu tulvauhkaan – ennuste lupaa hieman helpotusta

Vedenkorkeus on yhä jatkanut nousuaan Kemijoessa. Vedenkorkeus oli maanantaiaamuna 14.5. Rovaniemen Lainaalla noin puolitoista metriä keskimääräistä korkeammalla.

Ounasjoella tilanne on nyt jonkin verran helpottunut, mikä pienentää tulvavahinkoriskiä Rovaniemellä. Vahinkoraja voi vedenkorkeudessa vielä ylittyä, jos loppuviikoksi Lappiin ennustetut sateet ovat runsaita. Rovaniemen kohdalla Kemijoki nousee vahinkorajan tuntumaan arviolta keskiviikkona. Tilannetta voidaan kuitenkin hallita Kemijärven säännöstelyllä.

Rovaniemen kaupunki on tarkastanut ja käynyt läpi tulvariskialueella sijaitsevia, omistamiaan kiinteistöjä. Tällaisia rakennuksia ovat muun muassa Saarenkylässä Pulkamontien terveysasema ja Näsmäntien kiinteistöt. Tilaliikelaitos on jo tehnyt ensimmäiset toimenpiteet ja valmistelee toimenpiteitä, mikäli vedenkorkeus vielä nousee.

Rovaniemen katuverkolla vesi on noussut Vitikanpääntielle ja Suovakadun alikulkukäytävään. Vitikanpääntielle on viety varoitusmerkkejä ja Suovakadun alikulkukäytävä on toistaiseksi suljettu.

Tulva tuo haasteita jätevedenkäsittelylle

Suurimmat haasteet tulva tuo tällä hetkellä jäteveden käsittelylle. Alakorkalon jätevedenpuhdistamolle tulee nyt niin paljon vettä, että osa vesistä joudutaan ohittamaan esikäsittelyn jälkeen. Jätevesipumppaamoilla on suljettu ylivuotoventtiileitä, jotta jokivedet eivät pääse viemäriverkostoon. Muutamia pumppaamoita on jouduttu sulkemaan muun muassa Tapionkylässä, Nivankylässä ja Vitikanpäässä. Lähipäivinä joudutaan myös sulkemaan useita pumppaamoita, joihin jokivesi pääsee. Hulevesiverkostossa vesi voi lähteä nousemaan joesta verkostoon päin. Pulkamontiellä onkin jouduttu sulkemaan hulevesipumppaamon jokiventtiili ja hulevedet pumpataan kyseisen venttiilin ylitse.

Puhtaan käyttöveden verkostosta on suljettu ylivuotoventtiili Tapionkylän alavesisäiliöltä, jotta jokivesi ei noustessaan pääsisi vesisäiliöön. Muita riskikohteita juomaveden saastumisen kannalta Ounas- tai Kemijoen varrella ei ole. Keskustan alueen jokitörmillä sijaitsevien mittakaivojen tilannetta seurataan ja tarvittaessa näiden purkuputket jokeen suljetaan. Mittakaivojen jääminen tulvan alle voi aiheuttaa laiterikkoja, mutta nämä eivät kuitenkaan näy asiakkaille mitenkään.

Napapiirin Infra on sulkenut tulvaluukkuja ja tulpannut hulevesijärjestelmien purkuputkia Saarenkylän alueella. Yksi tulvapumppaamo on käynnistetty.

Tulvan vaikutus Rovaniemen Verkon toimintaan on vähäinen. Joitain jakokaappeja voi jäädä tulvaveden alle, mutta ne toimivat edelleen. Ne eivät myöskään aiheuta normaalia suurempaa sähköiskun vaaraa ihmisille, sillä makea vesi johtaa sähköä huonosti.

Kaupunki seuraa tilannetta

Rovaniemen kaupungin johtoryhmä käsittelee tulvatilannetta seuraavan kerran tiistaiaamuna 15.5.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+