Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Kyselytutkimus: Joka kymmenes eläkeläinen kokee vakavia toimeentulovaikeuksia

Osa eläkeläisistä kertoo karsineensa välttämättömistä menoista, kuten lääkkeistä ja terveydenhoidosta. Noin puolet eläkeläisistä kokee tavanomaisten menojen kattamisessa jonkin asteisia vaikeuksia. Toisaalta puolet eläkeläisistä on kohtalaisen tyytyväisiä toimeentuloonsa.

Lähes kymmenen prosenttia eläkeläisistä kokee vakavia toimeentulo-ongelmia, ilmenee Eläketurvakeskuksen tuoreesta kyselytutkimuksesta. 

Erityisesti pienituloiset, työkyvyttömät ja yksinasuvat eläkeläiset kokevat toimeentulovaikeuksia. Nämä eläkeläiset kertovat karsineensa rahan puutteen vuoksi välttämättömistä menoista, kuten terveydenhoidosta, lääkkeistä tai ruoasta. 

– Terveytensä heikoksi kokevilla on korkeammat terveysmenot, jolloin muihin menoihin jää vähemmän rahaa. Työkyvyttömyyseläkeläisten kokemukset toimeentulosta ovatkin selvästi muita eläkeläisiä heikompia, tutkija Liisa-Maria Palomäki kertoo. 

Puolet eläkeläisistä kokee tavanomaisten menojen kattamisessa jonkin asteisia vaikeuksia. Kolmasosa kertoo, että heille ei jää rahaa välttämättömien menojen jälkeen. 

Lähes 3 000 vastasi kyselyyn

ETK:n kyselytutkimuksen otos oli huomattavan suuri. Tutkimus perustuu syksyllä 2017 kerättyyn kyselyyn, joka lähetettiin 4 000 eläkkeensaajalle. 

Vastaajat olivat 55-85-vuotiaita vanhuus-, työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkeläisiä. Kyselyn vastausprosentti oli poikkeuksellisen korkea, 73 prosenttia. 

– Eläkeläiset kertoivat avovastauksissaan arjen huolista. Moni sopeuttaa kulutustottumuksiaan vastaamaan käytettävissä olevia tuloja. Avovastauksissa eläkeläiset totesivat tyypillisesti, että ”ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”, ekonomisti Kati Ahonen sanoo. 

Puolet eläkeläisistä kokee toimeentulonsa helpoksi 

ETK:n kyselytutkimuksesta ilmenee myös, että puolet eläkeläisistä on kohtalaisen tyytyväisiä toimeentuloonsa. 

Kahdella kolmasosalla eläkeläisistä jää rahaa käyttöön välttämättömyysmenojen jälkeen. Noin 40 prosenttia eläkeläisistä kykenee säästämään tuloistaan. Lisäksi joka viides eläkeläinen ilmoittaa tukevansa läheisiään taloudellisesti. 

– Toimeentulo on myös kokemusten valossa helpompaa keskimääräisillä tai korkeilla tuloilla, joskin osa hyvätuloisista koki vaikeuksia ja osa pienituloisista taas ei, Liisa-Maria Palomäki arvioi. 

Yhdessä asuvien koettu toimeentulo oli yksinasuvia parempi. Hyvä terveys liittyy samoin myönteisiin toimeentulokokemuksiin. 

Toimeentulomittareiden ja eläkeläisten kokemusten välisiä eroja tutkittava lisää 

ETK:n tutkijat pitävät tutkimustuloksia jossain määrin yllättävinä. Kokemukset toimeentulosta ja toimeentulon objektiiviset mittarit antavat osittain erilaisen kuvan eläkeläisten taloudellisesta hyvinvoinnista. 

– Viime vuonna julkaisemamme tutkimuksen mukaan keskimääräinen toimeentulo on kehittynyt myönteisesti 20 viime vuoden aikana. Objektiivisten toimeentulomittareiden ja ihmisten kokemusten välisiä eroja ja syitä niiden taustalla on tutkittava lisää, Ahonen ja Palomäki toteavat.

Suomessa 1,5 miljoonaa eläkeläistä

  • Suomessa on noin 1,5 miljoonaa eläkkeensaajaa. Heistä pienituloisia on 174 000.
  • Pienituloisiksi lasketaan henkilöt, joiden kotitalouden käytettävissä oleva rahatulo on alle 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta.
  • Pienituloisuuden määritelmä perustuu EU:n suositukseen. Myös Tilastokeskus käyttää samaa määritelmää pienituloisuuden ensisijaisena mittarina.
  • Vuonna 2016 pienituloisella yhden aikuisen kotitaloudella tulot olivat alle 1 200 €/kk.

Eläkeläisten toimeentulokokemukset vuonna 2017. Eläketurvakeskuksen tutkimuksia 03/2018.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+