Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Viranomaiset tehostavat eläintautien torjuntaa Venäjän rajalla

Vaalimaan raja-asemalla aloitti tänään Suomen ensimmäinen eläinperäisten
elintarvikkeiden etsintään erikoistunut tullikoira, Aino. Kuva: TULLI

Viranomaiset lisäävät toimia estääkseen vaarallisten eläintautien, kuten afrikkalaisen sikaruton, leviämisen Suomeen. Vaalimaan raja-asemalla aloitti 14. kesäkuuta Suomen ensimmäinen elintarvikkeita etsivä tullikoira. Koira etsii matkustajien mukanaan tuomia luvattomia eläinperäisiä elintarvikkeita. Lisäksi Vaalimaan rajanylityspaikalle on asennettu suuri infotaulu, opasteita ja julisteita sekä ruokajäteastioita, joihin matkustajat voivat jättää luvattomat eläinperäiset elintarvikkeet.

Tulli kiinnittää tuliaistuonnin valvontaan erityistä huomiota kaikilla itärajan rajanylityspaikoilla ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Tullin ruokakoiraa hyödynnetään näissä valvontatoimissa valtakunnallisesti. Mukana yhteistyössä ovat maa- ja metsätalousministeriö, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Tulli ja Rajavartiolaitos.

”Uudet käynnistyvät toimenpiteet afrikkalaisen sikaruton torjunnassa ovat hieno esimerkki viranomaisten yhteistyöstä. Suomen ja koko EU:n tulee tehdä kaikkensa, jotta tauti ei leviäisi uusille alueille. Afrikkalaisella sikarutolla olisi laajat vaikutukset sikatalouteen, vientiin, metsästykseen ja kansalaisten elämään tautialueilla. Kysymys on suuren luokan asiasta, minkä takia jokaisen matkustajan tulee toimia vastuullisesti tullessaan Suomeen”, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Suomen ensimmäinen ”ruokakoira”

Tulli on kouluttanut eläinperäisten elintarvikkeiden etsintään erikoistuneen ruokakoiran. Se tehostaa luvattomien elintarviketuliaisten tullivalvontaa entisestään. Hieman yli vuoden ikäinen kultainennoutaja Aino on ensimmäinen ruokakoira Suomessa. Sen koulutusta koordinoi Tullin koirakoulu, ja oppeja koulutukseen on haettu muun muassa Heathrow’n lentokentältä Englannista.

Ruokakoira Aino työskentelee pääasiassa itärajalla, mutta se voi toimia valtakunnallisesti lentokentillä ja satamissa, ja sitä voidaan hyödyntää Eviralle annettavissa virka-aputehtävissä. Tällä hetkellä Ainon tunnistamia elintarvikehajuja ovat esimerkiksi villisian-, sian-, kanan- ja naudanliha, makkara sekä juusto. Aino tunnistaa eri tavoin pakatut tuoreet ja prosessoidut elintarvikkeet, ja etsii niitä erittäin innokkaasti.

”On hienoa, että nyt myös meillä Suomessa on Tullissa koira tähän tärkeään tehtävään. Ainon osaaminen tukee erinomaisesti muuta rajalla tehtävää viranomaisyhteistyötä”, totesi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-KallioVaalimaalla.

Afrikkalainen sikarutto uhkaa sikataloutta

Afrikkalainen sikarutto on vakava uhka suomalaiselle ja eurooppalaiselle sianlihantuotannolle. Sikaeläimille tappavaa tautia esiintyy mm. EU-alueen itäosissa, kaikissa Baltian maissa ja EU:n itäisissä naapurimaissa.  Tauti leviää maasta toiseen ihmisten huolimattoman toiminnan takia ja eläinten mukana. Eväinä ja tuliaisina kuljetettavat sian- ja villisianlihatuotteet ovat yksi leviämiskanava. Esimerkiksi Tsekkiin ja Unkariin taudin epäillään levinneen eväiden tai ruokajätteen mukana.

Lihan, lihavalmisteiden, maidon ja maitotuotteiden tuonti EU-alueelle matkustajien mukana, tai yksityishenkilölle postitse lähetettyinä, on eläintautien leviämisriskin takia EU-lainsäädännöllä kiellettyä. Eläinperäisille elintarvikkeille tarkoitetut ruokajäteastiat otetaan ensivaiheessa käyttöön Vaalimaan rajanylityspaikalla näiden tuotteiden vapaaehtoista luovutusta varten.

Uudet toimet Vaalimaan raja-asemalla liittyvät osaltaan EU:n pyrkimyksiin tehostaa afrikkalaisen sikaruton torjuntaa niin, että se ei leviäisi vielä tautivapaille alueille, kuten Suomeen ja muualle läntiseen Eurooppaan.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+