Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Kotiseutuliitto: Jokaisenoikeus korvaamaan vanha jokamiehenoikeus-termi

Suomen Kotiseutuliitto kannustaa kaikkia edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa myös kielen tasolla ja esittää, että vanha jokamiehenoikeus-termi korvataan sanalla jokaisenoikeus. Tämä tasa-arvoinen oikeus kuuluu jokaiselle Suomessa oleskelevalle, sukupuolesta ja kansallisuudesta riippumatta.

Asia on ollut paljon esillä nyt, kun jokaisenoikeuksia yritetään saada – hyvästä syystä – Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Suomen Kotiseutuliitto katsoo, että ennen kuin asia etenee kansainvälisellä tasolla pidemmälle, ehditään vielä muuttaa sana vastaamaan muun muassa Euroopan neuvoston ja suomen kielen lautakunnan suosituksia.

Euroopan neuvosto suosittelee valtioita edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa myös kielen tasolla, ja Suomen Kotiseutuliitto pitää tämän suosituksen huomioimista tärkeänä. Suomen kielen lautakunta on myös antanut oman suosituksensa, jonka mukaan muun muassa ammattinimikkeitä ja yleispätevää maskuliinisuutta (kuten sanassa jokamiehenoikeus) pitäisi neutraalistaa.

Hyvistä tavoitteista huolimatta todellinen sukupuolten välinen tasa-arvo ei toteudu niin kauan kuin etenkin lainsäädännön ja hallinnon kielessä ylläpidetään sosiaalisia ja kulttuurisia esteitä. Yksi tasa-arvon toteutumisen este on sukupuolittunut kieli, kuten suomen kielen lautakuntakin on todennut.

Kotiseutuliitto toivoo, että hallinnon lisäksi myös kansalaisjärjestöissä ja kansalaistoiminnan piirissä suhtauduttaisiin vakavasti ja asiallisesti sukupuolesta riippumattomaan kieleen. Järjestöt voivat yhdessä vaikuttaa myös yleiseen mielipiteeseen. Yksin Kotiseutuliiton omassa jäsenkentässä toimii yli 150 000 henkilöä.

Kotiseutuliitto pitää tärkeänä, että jokaisenoikeuksia tuodaan laajasti esille myös globaalisti, ja että aihetta esillä pitämällä voidaan tuoda esille Suomi tasa-arvoisena maana. Yksi osa tätä pyrkimystä on ottaa omassa kielessämme käyttöön termi, joka ei rajaa ketään ulkopuolelle. Jokaisenoikeudet kuuluvat jokaiselle.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+