Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Aseistakieltäytyjäliitto: Hallituksen esitys siviilipalveluslain muuttamiseksi jättää todelliset ongelmat huomiotta

Hallitus on hyväksynyt tänään lakiesityksen siviilipalveluslain muuttamisesta. Esitys menee eduskunnan käsittelyyn ja se on tarkoitus hyväksyä vielä tällä vaalikaudella.

Aseistakieltäytyjäliitto toteaa, että siviilipalveluksen todelliset ongelmat jäävät hallituksen esityksessä huomiotta. Rangaistuksenomainen palvelusaika, johon mm. YK:n ihmisoikeuskomitea on kiinnittänyt huomiota, jää esityksessä ennalleen. Kansainvälisten ihmisoikeuselinten kritiikki aseistakieltäytyjien vapausrangaistuksista jää myös noteeraamatta ja Euroopassa ainutlaatuiset pitkät ehdottomat vapausrangaistukset jatkuvat. Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä oleva esitys Jehovan todistajia koskevan vapautuslain kumoamisesta johtaisi päinvastoin niiden määrän lisääntymiseen entisestään.

Lakiesityksen mukanaan tuomat käytännön muutokset ovat varsin vähäisiä. Myönteistä on se, että valtion korvausosuutta sivareiden palvelusaikaisista majoituskustannuksista lisätään. Tämä johtaa todennäköisesti palveluspaikkojen määrän kasvamiseen. Jatkossa reservistä eroavien vapautus armeijan palveluksesta myös sodan aikana on voimassa heti täydennyspalvelushakemuksen hyväksymisestä alkaen, ei enää heille määrättävän täydennyspalveluksen aloittamisesta, kuten aikaisemmin. Muutos parantaa vakaumuksen suojaa ja yhdenvertaista kohtelua.

Siviilipalveluslain muutoshankkeen taustalla oli puolustusministeri Jussi Niinistön aloite, joka sisälsi mm. ehdotuksen siviilipalveluksen sisällön kytkemisestä “kokonaisturvallisuuden” piiriin. Käytännössä lakiesitys ei kuitenkaan juuri johda muutoksiin siviilipalveluksen sisällössä. Aseistakieltäytyjäliitto toteaa tämän johtuvan siitä, ettei Niinistön esittämän kaltaiselle muutokselle ole käytännössä tarvetta eikä sitä ole mahdollista toteuttaa.

“Nykyinen siviilipalvelus tuottaa laajan kirjon erilaisia tehtäviä tarjoavia palveluspaikkoja. Tällöin monilla sivarilla on mahdollisuus työskennellä itseään kiinnostavissa ja itselle sopivissa tehtävissä. Tämän monimuotoisuuden kaventaminen esim. pakottamalla siviilipalvelusta suorittavat “kokonaisturvallisuuteen” liittyviin tehtäviin merkitsisi siviilipalveluksen sisällön heikentämistä sekä sitä suorittavien että yhteiskunnan kannalta. Lisäksi tällainen muutos vaarantaisi siviilipalveluksen tarkoituksen vakaumuksellisille aseistakieltäytyjille sopivana palvelusmuotona”, Aseistakieltäytyjäliitto toteaa.

Aseistakieltäytyjäliitto katsoo, että Suomen on syytä seurata Euroopan maiden enemmistön esimerkkiä ja luopua ihmisten pakottamisesta palvelukseen. Ensimmäinen askel voisi olla Norjan ja Ruotsin mallin kaltainen asevelvollisuuden nimellä kulkeva mutta tosiasiassa vapaaehtoinen armeijapalvelus. Samalla armeijasta kieltäytyville pakollisesta siviilipalveluksesta voidaan luopua. Niin kauan kuin se yhä on olemassa, Aseistakieltäytyjäliitto jatkaa toimintaansa sen puolesta, että se on sisällöltään mahdollisimman hyvä.

Hallitus on hyväksynyt tänään lakiesityksen siviilipalveluslain muuttamisesta. Esitys menee eduskunnan käsittelyyn ja se on tarkoitus hyväksyä vielä tällä vaalikaudella.

Aseistakieltäytyjäliitto toteaa, että siviilipalveluksen todelliset ongelmat jäävät hallituksen esityksessä huomiotta. Rangaistuksenomainen palvelusaika, johon mm. YK:n ihmisoikeuskomitea on kiinnittänyt huomiota, jää esityksessä ennalleen. Kansainvälisten ihmisoikeuselinten kritiikki aseistakieltäytyjien vapausrangaistuksista jää myös noteeraamatta ja Euroopassa ainutlaatuiset pitkät ehdottomat vapausrangaistukset jatkuvat. Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä oleva esitys Jehovan todistajia koskevan vapautuslain kumoamisesta johtaisi päinvastoin niiden määrän lisääntymiseen entisestään.

Lakiesityksen mukanaan tuomat käytännön muutokset ovat varsin vähäisiä. Myönteistä on se, että valtion korvausosuutta sivareiden palvelusaikaisista majoituskustannuksista lisätään. Tämä johtaa todennäköisesti palveluspaikkojen määrän kasvamiseen. Jatkossa reservistä eroavien vapautus armeijan palveluksesta myös sodan aikana on voimassa heti täydennyspalvelushakemuksen hyväksymisestä alkaen, ei enää heille määrättävän täydennyspalveluksen aloittamisesta, kuten aikaisemmin. Muutos parantaa vakaumuksen suojaa ja yhdenvertaista kohtelua.

Siviilipalveluslain muutoshankkeen taustalla oli puolustusministeri Jussi Niinistön aloite, joka sisälsi mm. ehdotuksen siviilipalveluksen sisällön kytkemisestä “kokonaisturvallisuuden” piiriin. Käytännössä lakiesitys ei kuitenkaan juuri johda muutoksiin siviilipalveluksen sisällössä. Aseistakieltäytyjäliitto toteaa tämän johtuvan siitä, ettei Niinistön esittämän kaltaiselle muutokselle ole käytännössä tarvetta eikä sitä ole mahdollista toteuttaa.

“Nykyinen siviilipalvelus tuottaa laajan kirjon erilaisia tehtäviä tarjoavia palveluspaikkoja. Tällöin monilla sivarilla on mahdollisuus työskennellä itseään kiinnostavissa ja itselle sopivissa tehtävissä. Tämän monimuotoisuuden kaventaminen esim. pakottamalla siviilipalvelusta suorittavat “kokonaisturvallisuuteen” liittyviin tehtäviin merkitsisi siviilipalveluksen sisällön heikentämistä sekä sitä suorittavien että yhteiskunnan kannalta. Lisäksi tällainen muutos vaarantaisi siviilipalveluksen tarkoituksen vakaumuksellisille aseistakieltäytyjille sopivana palvelusmuotona”, Aseistakieltäytyjäliitto toteaa.

Aseistakieltäytyjäliitto katsoo, että Suomen on syytä seurata Euroopan maiden enemmistön esimerkkiä ja luopua ihmisten pakottamisesta palvelukseen. Ensimmäinen askel voisi olla Norjan ja Ruotsin mallin kaltainen asevelvollisuuden nimellä kulkeva mutta tosiasiassa vapaaehtoinen armeijapalvelus. Samalla armeijasta kieltäytyville pakollisesta siviilipalveluksesta voidaan luopua. Niin kauan kuin se yhä on olemassa, Aseistakieltäytyjäliitto jatkaa toimintaansa sen puolesta, että se on sisällöltään mahdollisimman hyvä.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+