Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Presidentti Kekkosen kalusto lahjoitetaan Pielaveden kunnalle

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous ETYK Helsingissä 30.7 – 1.8.1975. Suomen valtuuskunnan jäseniä kokoussalissa eturivissä vas.SDP:n puheenjohtaja Kalevi Sorsa, ulkoministeri Olavi J. Mattila, pääministeri Keijo Liinamaa, presidentti Urho Kekkonen. Takarivissä vas. Kokoomuksen puheenjohtaja Harri Holkeri, Liberaalisen kansanpuolueen puheenjohtaja Pekka Tarjanne ja RKP:n puheenjohtaja C. O. Tallgren. Kuvatiedot: Korpisaari Tapio, Valokuvaaja 1975, Helsingin kaupunginmuseo

Huutokauppa Helander sai vuoden 2018 päätteeksi mieluisan tehtävän: etsiä presidentti Kekkoselle kuuluneelle kalustolle uuden sijoituspaikan. Kysyimme myös yleisön mielipidettä siitä, minne kalusto olisi parasta lahjoittaa. Saimme satoja ehdotuksia ja luimme niistä jokaisen. Lämmin kiitoksemme kaikille ideointiin osallistuneille!

Saaja valittiin satojen ehdotusten joukosta

Presidentti Kekkoselle kuulunut kalusto oli esillä Helanderilla tammikuun ajan. Esineistön omistaja oli antanut meille tehtäväksi etsiä kokonaisuudelle uuden hyvän kodin. Kysyimme myös yleisön mielipidettä asiasta ja saimmekin runsaasti ehdotuksia. Ne olivat hyvin perusteltuja ja erinomaisen kekseliäitä, monet myös varsin nokkelia ja hauskoja!

Saajaksi valikoitui lopulta paljon ehdotettu Pielaveden kunta. Raadin kannan ratkaisi presidentin oma henkilöhistoria:Juho ja Emilia Kekkosen vanhin poika Urho Kaleva syntyi Pielavedellä sijaitsevassa Lepikon torpassa syyskuun kolmantena päivänä vuonna 1900. Vaikka tuleva presidentti vietti nuoruutensa suurelta osin Kainuussa, hänen suvullaan on vahvat siteet juuri Savoon. Lisäksi raati koki hyvänä asiana sen, että kalusto löytää uuden sijoituspaikkansa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Pielaveden kunnanjohtaja Vilma Kröger on tiedosta hyvin iloinen.

“Meillä on kalustolle erinomainen paikka kunnan valtuustosalin rakennuksessa”, Kröger kertoo. “Tila on yleisölle avoin, joten esimerkiksi Lepikon torpassa käyvät vieraat ovat tervetulleita tutustumaan myös presidentin kalustoon.” 

Kokonaisuutta ei sijoiteta Lepikon torppaan, sillä torpan miljöö on huolella suunniteltu vastaamaan 1900-luvun alun ulkoasuaan. Näihin puitteisiin ei Presidentinlinnan ylellinen rokokookalusto sopisi. 

Uuteen kotiinsa kalusto kuljetetaan lähiviikkoina. Pielaveden kunta tiedottaa, milloin näyttelytila valmistuu ja avautuu yleisölle.

Saimme lukuisia ehdotuksia, joissa kalustoa ehdotettiin huutokaupattavaksi ja siitä saatujen varojen ohjaamista erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Idea on periaatteessa toki hyvä; Helander osallistuu mielellään hyväntekeväisyystempauksiin ja myös kaikki ylijäämätavaramme kulkeutuu sosiaaliseen auttamistyöhön keskittyvälle järjestölle. Presidentin kaluston museaalinen arvo on kuitenkin rahallista merkittävämpi. Hyväntekeväisyyteen ei siis olisi kertynyt suurtakaan summaa, mutta hieno kulttuurihistoriallinen kokonaisuus olisi pirstoutunut eri omistajien haltuun. Siksi etsimme lahjoituksen saajaksi tahoa, jolla olisi mahdollisuus asettaa kalusto näytteille, ikään kuin meidän kaikkien yhteiseksi omaisuudeksemme.

“Voisiko kaluston lahjoittaa hyväntekeväisyyteen?”

Ehdotusten joukossa mainittiin usein myös Tamminiemi. Presidentti Kekkosen kotimuseo on kuitenkin Presidentinlinnasta erillinen miljöö omine esineistöineen. Mikäli kalustoa taas olisi tarjottu johonkin suurista museoistamme, olisi kokonaisuuden joutuminen pitkiksi ajoiksi varastoon ollut todennäköinen vaihtoehto, sillä valitettavasti monet niistä kamppailevat nykyään resurssi- ja tilaongelmien kanssa. 

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+