Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Rahanpesun selvittelykeskukselle tehtiin viime vuonna kymmeniä ammattimuuleihin liittyviä rahanpesuilmoituksia – KRP arvioi muulien perustaneen satoja suomalaisia pankkitilejä

Jo aiemmin Euroopassa havaitut ammattimaiset rahanpesijät, niin sanotut ammattimuulit, rantautuivat Suomeen vuoden 2018 aikana. Keskusrikospoliisissa toimivalle Rahanpesun selvittelykeskukselle tehtiin viime vuonna kymmeniä ammattimuuleihin liittyviä rahanpesuilmoituksia.

– Arviomme mukaan Suomeen saapui vuonna 2018 kymmeniä muuleja, joiden uskomme avanneen täällä satoja pankkitilejä. Osa tapauksista ei tule tietoomme esimerkiksi siksi, että tapausten ei havaita tai tunnisteta liittyvän mahdollisesti muuleihin, kertoo rikoskomisario Heikki Majamaa Keskusrikospoliisista.

Tapauksiin liittyen Rahanpesun selvittelykeskus antoi viime vuonna 15 jäädytysmääräystä, joiden ansiosta takavarikoitiin yhteensä noin 225 000 euroa. Näistä tapauksista selvittelykeskus kirjasi neljä uutta rikosilmoitusta, minkä lisäksi se luovutti tietoja neljään jo avoimena olleeseen rikosilmoitukseen.

– Ensimmäistä kertaa Suomen poliisin tietoon alkoi tulla kyseisellä tavalla toteutettuja tapauksia keväällä 2018. Henkilöt olivat eri keinoin hankkineet väärennetyillä henkilöllisyysasiakirjoilla suomalaisia henkilötunnuksia. Käytetyt asiakirjat olivat esimerkiksi Romaniassa, Tanskassa ja Tšekissä myönnettyjen asiakirjojen väärennöksiä. Väärennettyjen henkilöllisyysasiakirjojen ja työsopimusten avulla henkilöt avasivat tilejä Suomessa useissa eri pankeissa, Majamaa kertoo.

Järjestäytynyttä ja kansainvälistä toimintaa

Ammattimuulit ovat kansainvälisestikin melko uusi ilmiö. Rahanpesun selvittelykeskus osallistui vuonna 2017 Eurojustin ja Europolin yhteiseen hankkeeseen, jossa koottiin tietoja Euroopan alueella harjoitettavasta ammattimaisesta rahanpesusta.

? Tuolloin vastaavia tapauksia oli havaittu useissa Euroopan maissa. Esimerkiksi Puolassa oli tapaus, jossa yhteen kokonaisuuteen liittyneiden rikosvahinkojen kokonaismäärä oli 30 miljoonaa euroa, Majamaa kertoo.

Ammattimuulit toimivat kansainvälisesti. Käytännössä toiminta alkaa siten, että johonkin maahan saapuu muista maista henkilöitä, jotka avaavat väärillä henkilötiedoilla suuren joukon tilejä eri pankkeihin. Tämän jälkeen pankkitileille siirretään ulkomaisilta tileiltä erilaisilla rikoksilla hankittuja varoja, jotka hyvin nopeasti joko nostetaan käteisenä tai siirretään edelleen tilisiirtoina ulkomaille.

Ilmiöön puuttumisessa keskeistä ovat viranomaisten ja pankkien välinen tiedonvaihto sekä tilin avaamiseen liittyvät käytännöt.

– Jatkossa Suomen suosio ammattimuulien kohteena riippuu siitä, miten houkuttelevana muulit pitävät Suomea. Tähän vaikuttavat muun muassa tilin avaamisen käytännöt, henkilötunnusten ja tilinkäyttövälineiden saamisen helppous sekä mahdollisuudet tilin käyttämiseen kortilla ulkomailta. Maasta toiseen liikkuvat rikolliset ovat erityisen aktiivisia kesäkaudella, joten on mahdollista, että kevään koittaessa myös muulien vaellus kohti Suomea alkaa taas, Majamaa toteaa.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+