Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

:STUK: Tornion terästehdas löytänyt talven aikana kierrätysmetallin joukosta kaksi säteilylähdettä

Kuva: Outokumpu

Outokummun Tornion terästehtaalla on kierrätysmetallin joukosta löytynyt talven aikana kaksi amerikium-säteilylähdettä (Am-241). Tammikuun 18. päivä amerikium-lähde päätyi sulatukseen saakka. Keskiviikkona 20.2. säteilylähde havaittiin jo säteilyportilla, kun kierrätysmetallierää oltiin tuomassa tehdasalueelle.

Tornion tehtaalla on käytössä toimiva valvontajärjestelmä, tarkat mittalaitteet ja osaamista, joiden ansiosta radioaktiiviset aineet kyetään yleensä tunnistamaan ennen romumetallin päätymistä sulatukseen. Kummassakaan talven aikana sattuneessa tapauksessa työntekijöille tai ympäristölle ei aiheutunut vaaraa ja Säteilyturvakeskus (STUK) sai tapahtumista tiedon nopeasti.

”Tapaukset ovat samantyyppisiä kuin viime syksynä, jolloin ulkomailta laivatun kierrätysmetallin seasta löytyi Torniossa useita säteilylähteitä. Toimitusketjut ovat globaaleja, joten lähteiden alkuperää on vaikea selvittää”, toteaa Säteilyturvakeskuksen Säteilytoiminnan valvonta -osaston toimistopäällikkö Santtu Hellstén.

Viimeisin lähde päätyi Tornioon Rotterdamin kautta tulleen kierrätysmetallikuorman seassa – mikä on ollut todennäköinen reitti myös aiempien lähteiden tapauksissa. Rotterdamin satama on tärkeä kierrätysmetallin välietappi, jonne materiaalia laivataan eri puolilta maailmaa.

Suomessa uusi laki edellyttää turvallisuuslupaa toistuvalle orpojen lähteiden käsittelylle

Toistuva orpojen säteilylähteiden, eli säteilylähteiden joiden omistaja ei ole tiedossa, käsittely ja varastointi edellyttää tästä keväästä alkaen Säteilyturvakeskuksen myöntämää turvallisuuslupaa. Turvallisuusluvan myöntämisen edellytyksenä on mm. riittävä  säteilymittausvalmius ja osaaminen,  jotta luvanhaltija havaitsee säteilylähteet ja osaa toimia tilanteessa turvallisesti.

”Lisäksi Säteilyturvakeskus on ottanut säteilylähteiden hallinnan esille säteilyturvallisuusalan eurooppalaisissa yhteistyöelimissä. Huoli aiheesta on yhteinen, sillä tämänkin talven aikana orpoja lähteitä on löytynyt muualtakin Euroopasta. Tavoitteena on löytää entistä tehokkaampia keinoja hallita säteilylähteiden käyttöä ja ehkäistä orpojen lähteiden aiheuttamia haittoja”, Santtu Hellstén toteaa.

Amerikium ei päädy teräkseen

Amerikium on radioaktiivinen alkuaine, jota käytetään esimerkiksi maaperän tiiveysmittareissa sekä teollisuuden mittalaitteissa. Sulatukseen joutuneet lähteet ovat olleet vahvuudeltaan noin 1-2 gigabecquereliä. Edes sulatukseen päätyessään, amerikium ei kulkeudu valmistettavaan teräkseen, sillä se jää valmistuksen sivutuotteena syntyvään kuonaan.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+