Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Pilailumielessä tehtyjä koulu-uhkauksia jopa yksi päivässä – nuorille tuntuvat seuraamukset

Koulu-uhkajutut työllistävät poliisia lähes päivittäin Itä-Uudellamaalla. Eniten uhkauksia esitetään yläasteilla, mutta ilmiö on tuttu myös lukioissa ja ammattikouluissa, jonkin verran myös ala-asteilla. Koulu-uhkan kaava on useimmiten seuraavanlainen: nuori keksii omasta mielestään hauskan jutun ja kirjoittaa luokkansa someryhmään vitsillä, että “huomenna koulussa pamahtaa” tai “älkää tulko huomenna kouluun” ja viestin oheen on liitetty kuva aseesta. Harmittomaksi pilaksi tarkoitetulla heitolla on kuitenkin laajat ja kauaskantoiset seuraukset. Läpänheiton seurausten vakavuus tulee usein nuorelle ja hänen huoltajilleen täytenä yllätyksenä. 

– Aina, kun kouluun kohdistuu uhka, poliisi lähtee selvittämään uhkauksen tekijää ja lähes poikkeuksetta saa sen selvitettyä. Kaikki uhkaukset otetaan vakavasti ja ne tutkitaan perinpohjaisesti, sanoo ylikonstaapeli Riku Aaltonen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta. 

Uhkailusta jää poliisille tieto ja myös uhkailija jää poliisin seurantaan

Vaikka nuori omasta mielestään viestii anonyymeissä sovelluksissa, viranomaiset käytännössä aina saavat järjestelmän ylläpitäjältä tiedot nuoresta. Uhkauksen kirjoittajan henkilöllisyyden selvittyä, poliisi voi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen nuoren puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi. Tutkinta saattaa kestää useita viikkoja. Uhkauksesta jää tieto poliisille ja poliisi jää myös seuraamaan henkilöitä, jotka ovat uhanneet kouluja eri viestintäkanavissa. Koulu voi myös antaa omat sanktionsa. Näissä tilanteissa koululla tai oppilaitoksella on myös mahdollisuus puuttua oppilaan toimintaan erilaisin opetusjärjestelyin ja valvontaratkaisuin. Oppilaan nettitunnukset voidaan esimerkiksi laittaa koululla lukkoon.

– Joskus sama henkilö uhkailee koulua uudestaan. Uhkaus voidaan viedä syyttäjälle syyteharkintaan kuitenkin jo vaikka heti ensimmäisellä kerralla, vaikka uhkauksen kirjoittaja sanoisi viestin olleen “vain läppää”. Rikosnimike on niissä tapauksissa useimmiten laiton uhkaus, Aaltonen muistuttaa.

Koulu-uhkan selvittämiseen poliisi tarvitsee yhteistyötä myös sosiaalitoimen ja terveydenhuollon kanssa. Alaikäisestä lapsesta kirjataan lastensuojeluilmoitus. Joissain tapauksissa joudutaan nuori ohjaamaan terveydenhuollon viranomaisen arvioitavaksi. 

Suurin osa nuorista tuomitsee koulu-uhkavitsit jyrkästi

– Poliisin ennalta estävän toiminnan ja viranomaisyhteistyön tarkoituksena on katkaista nuorelta polku, joka mahdollisesti johtaa vakavan väkivaltarikoksen toteuttamiseen. Koska koulu-uhka on aina vakava tilanne, kehotamme vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa harmittomaksi tarkoitetun uhkailun seurauksista, toteaa Riku Aaltonen.

Useimmiten tieto somekanavissa julkaistuista koulu-uhkaviesteistä tulee poliisin tietoon nuorilta, heidän vanhemmiltaan tai kouluilta.

– Kun olemme keskustelleet oppilaitoksissa nuorten kanssa, on selvinnyt, että useimmat nuoret tuomitsevat läppänä heitetyt koulu-uhkaukset jyrkästi ja pitävät niiden kirjoittelua typeränä toimintana. Harva pitää uhkaviestejä hauskoina juttuina. Muut nuoret ovat lisäksi näissä ilmitulleissa tapauksissa olleet hyvin huolissaan uhkauksen tekijän voinnista, ja he ovat kertoneet meille ajatelleensa, ettei uhkaajalla voi olla kaikki asiat hyvin, sanoo Aaltonen lopuksi.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+