Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Kolme neljästä suomenruotsalaisesta huolissaan äidinkielestään

Suomen ruotsinkieliset elävät karussa maailmassa. Kolme neljäsosaa suomenruotsalaisista ovat sitä mieltä että ruotsinkielen asema Suomessa on joko huono tai hyvin huono.

Kun ruotsinkieliset puhuvat ruotsinkielisistä palveluista, he eivät vaadi enemmän kuin muut, vaan haluavat saman kuin muut.

Raportin Suomen kieli-ilmapiiristä: Väärään suuntaan liukuportaissa tulokset on analysoinut sosiologi Kjell Herberts ja politiikan toimittaja Anne Suominen on kommentoinut.

Otteita avoimista vastauksista:

”Me ruotsinkieliset emme halua enemmän, vaan yhtä paljon. Osallistumme kaikkiin ”talkoisiin”, jotka tämä hallitus on keksinyt, tismalleen samantasoisesti kuin enemmistöön kuuluvat. Talkoot koskettavat meitä mahdollisesti jopa enemmän, koska ruotsinkielistä palvelua vähennetään kaikilta aloilta, joilta vain keksitään.”
– Nainen, Pohjanmaa

”Päivystävä hammaslääkäri (syntynyt ulkomailla) oli sopeutunut niin hyvin Suomeen, että hän oli alkanut vihata ruotsin kieltä. Hän läksytti minua sanomalla ”Suomessa puhumme suomea”. Minä: ”Ja ruotsia.” Hän: ”Valitettavasti.” En maksanut laskua kun se tuli vaan lähetin valituksen. Johtaja lähetti minulle pahoittelumeilin, mutta tuskin hän piittasi asiasta.”
– Nainen, Uusimaa

”Saan kuulla melko usein, miten “pappa betalar” ja että olen “bättre talande folk” – vaikka asun Kiinassa!”
– Mies, Uusimaa

Tämä on raportti täynnä tunteita ja kertomuksia. Kertomuksia siitä, kun ei pärjää omalla äidinkielellään omassa kotimaassaan. Kertomuksia siitä, kun saa viranomaiselta kuulla että puhu suomea tai joudut putkaan. Kertomuksia siitä, kun ihmisille tulee täytenä yllätyksenä se, että Suomessa on kaksi virallista kieltä. Kertomuksia siitä kuinka ruotsinkielisenä jatkuvasti joutuu olemaan se, joka nalkuttaa ruotsin kielen asemasta.

Raportti löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Ajatushautomo Agenda teetti kyselyn, johon yli 1100 suomenruotsalaista vastasi. Kyselyyn tuli yli 3000 avointa vastausta, mikä yllätti sekä kyselyn tekijät että tämän raportin kirjoittajan.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+