Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Seta: Kolmas juridinen sukupuoli Suomeen – 500 ehdokasta sitoutunut sateenkaarioikeuksiin

Ihmisoikeusjärjestö Seta vaatii Suomeen kolmatta juridista sukupuolimerkintää. Kolmas juridinen sukupuolimerkintä varmistaa nais-mies-jaon ulkopuolelle jääville, kuten muunsukupuolisille ja intersukupuolisille, sukupuolensa mukaisen oikeudellisen tunnustuksen.

Tänään 500. kansanedustajaehdokas sitoutui aktiivisesti edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta eduskunnassa ja työskentelemään sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ja vihapuhetta vastaan. Ehdokkaat ovat voineet sitoutua myös setan hallitusohjelmatavoitteisiin (translain kokonaisuudistus, intersukupuolisten oikeudet, 3. juridinen sukupuoli ja kansallinen sateenkaaripoliittinen ohjelma). Kolmatta juridista sukupuolivaihtoehtoa vaatii 483 kansanedustajaehdokasta eri puolueista.

Kolmas juridinen vaihtoehto jatkaa myös jo olemassa olevan lainsäädännön harmonisointia: tasa-arvolaissa on taattu syrjintäsuoja moninaisten sukupuoli-identiteettien osalta. Vuoden alussa voimaan astunut nimilaki mahdollistaa sukupuolivähemmistöhin kuuluville etunimiyhdistelmät, joissa voi olla miesten ja naisten nimiä.

Kolmas juridinen sukupuolimerkintä on eri muodoissa käytössä Norjassa, Saksassa, Maltalla, Intiassa, Australiassa ja osissa Pohjois-Ameriikkaa. Se näkyy passeissa esimerkiksi merkintänä X.

“Nykyinen sukupuolitettu henkilötunnus ei vastaa todellisuutta, jossa sukupuolen ymmärretään olevan moninaisempi kuin binäärinen nainen tai mies. Nykyisen järjestelmän säilyttäminen olisi ristiriidassa tasa-arvolain kanssa, joka edellyttää viranomaisten ennaltaehkäisevän sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun ja kehon sukupuolitettuihin piirteisiin perustuvaa syrjintää. On aika poistaa lainsäädännössämme oleva rakenteellinen syrjintä”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Setan tavoitteena on malli, jossa kolmas merkintä perustuu itsemäärittelyyn. Kolmas merkintä voitaisiin hakea sukupuolen juridisen vahvistamisen kautta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi intersukupuoliselle lapselle ei anneta automaattisesti kolmatta juridista merkintää. Tämä on myös intersukupuolisten ihmisoikeusjärjestöjen toiveena.

Euroopan neuvosto suositteli jo vuonna 2015 jäsenmaita harkitsemaan kolmannen sukupuolimerkinnän käyttöönottoa. YK:n itsenäinen lhbti-asiantuntija kehotti vuonna 2018 jäsenvaltioita lisäämään juridisten sukupuolivaihtoehtojen määrää. Suomessa Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE on kehottanut voimakkaasti käymään keskustelua oikeudellisesta sukupuolesta.

Seta katsoo, että kolmatta juridista vaihtoehtoa tulisi selvittää ja sen mahdollisuus tulisi huomioida henkilötunnuksen uudistamisen yhteydessä, mitä ollaan jo valmistelemassa.

“Onneksi lainsäätäjien apuna on koulutettu juristiarmeija pykälien yksityiskohtaisia muotoiluja viilaamassa, joten juridiset haasteet kolmannen sukupuolen käyttöönotosta onnistutaan kyllä ratkaisemaan. Merkittävintä on se, että lainsäätäjät ilmaisevat tahtonsa kolmannen juridisen sukupuolen käyttöönotolle ja siten tunnustavat näiden ihmisten olemassaolon ja oikeudet”, sanoo Setan varapuheenjohtaja Alia Dannenberg sanoo.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+