Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Onnettomuustutkinta Nauvon edustalla 29.7.2018 tapahtuneesta huviveneiden yhteentörmäyksestä valmis – onnettomuudessa loukkaantui vakavasti yksi lapsi ja kaksi aikuista

Havainnekuva veneiden liikkeistä ja törmäyspaikasta. (Kuva: Rajavartiolaitos)

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi tutkinnan kahden huviveneen yhteentörmäyksestä Nauvon merialueella 29.7.2018, missä loukkaantui vakavasti kaksi aikuista ja yksi lapsi. Molempien huviveneiden vauhti yhteentörmäyshetkellä oli noin 20 solmua (noin 35 km/h). Törmäyksessä pienempi vene jäi isomman veneen yliajamaksi.

Onnettomuuteen johtaneen tilanteen kehittyminen oli usean tekijän summa. Molemmat veneet navigoivat optisesti eli näköhavainnoin. Havainnointi oli puutteellista. Isommassa veneessä oli tutka päällä, mutta suurehkosta mitta-alueesta johtuen lähellä olevia kohteita oli hankala havaita. Lisäksi isommassa veneessä ohjaamon tukirakenteet ja sivureelingissä säilytettävät lepuuttajat muodostivat näkökatveita sivusektoreille. Pienemmässä veneessä oli kuomu ylhäällä onnettomuusaamun sateisuudesta johtuen. Tämä vaikeutti kuulo- ja näköhavaintojen tekoa. Lisäksi sunnuntai-iltapäivän rauhallinen liikenne vahvisti korostetun turvallisuuden tunnetta.

Yhteentörmäys tapahtui, koska veneet lähestyivät toisiaan kovalla nopeudella suuntaansa muuttamatta. Kumpikaan kuljettajista ei havainnut kehittyvää yhteentörmäysriskiä. Yhteentörmäyksessä henkilövahinkojen ja pienemmän veneen rakenteellisten vaurioiden syntyyn vaikutti eniten veneiden suuri kokoero. Isomman veneen massa oli noin kymmenkertainen pienempään verrattuna.

Pelastustoimet käynnistyivät ripeästi. Isomman veneen päällikkö aloitti pelastustoimenpiteet välittömästi törmäyksen jälkeen sekä otti yhteyttä meripelastuskeskukseen (MRCC Turku). Onnettomuudessa loukkaantuneet evakuoitiin nopeasti Turun yliopistolliseen sairaalaan jatkohoitoon. Pelastustoimet onnistuivat hyvin lukuun ottamatta ensihoidon koordinointia. Meripelastusjohtajan ja ensihoidon kenttäjohtajan välisen yhteyden saannin viivästyminen ei hidastanut pelastustoimia. Se ei vaikuttanut myöskään potilaiden hoitoennusteeseen tai toipumiseen.

Kaksi turvallisuussuositusta sosiaali- ja terveysministeriölle

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että sosiaali- ja terveysministeriö laatii yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa valtakunnallisesti yhtenäisen ensihoidon kenttäjohtajien perehdyttämisen koulutusrungon, joka sisältää ainakin eri tilanteissa tarvittavat toimintamallit sekä aluetuntemukseen ja kenttäjohtajan rooliin liittyvät vastuut, velvollisuudet ja valtuudet. Ensihoidon tehtävien kirjo on laaja ja tehtävät ovat toistuvuudeltaan vaihtelevia. Työn ohella perehtymisessä kaikki tehtävätyypit eivät välttämättä tule läpikäydyiksi. Kenttäjohtaja koordinoi ensihoidon yksiköiden toimintaa. Tehtävä on monipuolinen ja vaativa, mikä edellyttää suunnitelmallista perehdyttämistä tehtävään.

Toiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, sosiaali- ja terveysministeriö huolehtii siitä, että sairaanhoitopiirit yhtenäistävät ensihoidon henkilöstön koulutuksen ja pätevyyden ylläpidon merivartiostojen sekä Vartiolentolaivueen välillä.

Sairaanhoitopiirien ja Rajavartiolaitoksen yksiköiden väliset ensihoidon pätevyyksien ylläpitoon liittyvät koulutukset ja koulutuskäytänteet eroavat toisistaan. Länsi-Suomen ja Suomenlahden Merivartiostot sekä Vartiolentolaivue toimivat vastuualueillaan yhteistyössä useiden sairaanhoitopiirien kanssa. Ensihoitohenkilöstön joustava valtakunnallinen käytettävyys parantaa valmiutta erityisesti suuronnettomuustilanteissa.

Tutkintaselostus: https://bit.ly/2Gv79Vy

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+