Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

KESÄKUUSSA HUKKUI 20 IHMISTÄ – ENNÄTYSLUKEMIA SEKÄ HUKKUMISTEN ETTÄ SÄIDEN PUOLESTA.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan kesäkuussa hukkui 20 ihmistä, joista juhannuksena viisi. Hukkuneista ainakin 15 oli miehiä. Hukkumisista yhdeksän sattui uidessa, viisi vesiliikenteessä, yksi hukkuminen putoamisen seurauksena ja lopuissa viidessä tapahtumien kulku ei ole selvillä. Yhteensä tammi-kesäkuussa on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 44 ihmistä.

Sää on alkukesänä ollut ennätyksellisen aurinkoinen ja lämmin. Helteinen sää näkyy useimmiten lisääntyneinä hukkumisina. Aurinko ja lämpö saavat ihmiset hakeutumaan vesille ja vesistöjen ääreen. Edellisen kerran SUH:n ennakkotilastojen mukaan on hukkunut yhtä paljon ihmisiä kesäkuussa vuonna 2013. Tuolloin nautittiin myös viimeksi vastaavista helteistä kesäkuussa.

 • Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, toteaa SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.
 • Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja todella nopeasti. Jos katse on esimerkiksi kännykässä tai kirjassa, niin kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta. Mökillä perheen pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle ja lisäksi kannattaa sopia, kuka milloinkin lasten valvonnasta vastaa, muistuttaa Nieminen.

Vesille suunnataan liian usein humalassa ja varautumatta, ilman pelastusliivejä. Veneestä hukkuneista yli puolet on ollut päihtyneenä.

 • Vesiliikenteeseen liittyvät hukkumiskuolemat tapahtuvat usein melko lähellä rantaa, tutuilla vesillä, jossa ollaan liikkeellä pienehköllä moottori- tai soutuveneellä. Iso osa näistä hukkumisista olisi vältettävissä, mikäli ihmiset käyttäisivät asianmukaisia pelastusliivejä, huomioisivat sääolosuhteet ja tiedostaisivat muutenkin veteen liittyvät riskit, kertoo Nieminen.
 • Veneen kaatumisen, yhteentörmäyksen tai esimerkiksi venepalon yhteydessä on harvoin aikaa pelastusliivin pukemiseen ennen veden varaan joutumista. Usein nopeastikin paikalle ehtinyt apu tulee liian myöhään, mikäli onnettomuuden uhrilla ei ole ollut pelastusliiviä päällään
 • Myös vesiurheilua eri välineillä – kuten sup-laudalla, kanootilla tai vesijetillä – harrastavien on syytä käyttää käyttötarkoitukseen sopivia kelluntaliivejä, vaikka olisivatkin uimataitoisia, muistuttaa Nieminen.

Kesäkuun hukkumiskuolemista tapahtui kolme Etelä-Suomessa, kuusi Itä-Suomessa, kolme Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, neljä Lounaissuomessa, kaksi Pohjoissuomessa ja kaksi Lapissa. Viime vuonna kesäkuussa hukkui 9 ihmistä ja tammi-kesäkuussa 28 ihmistä.

10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN KESÄN VIETTOON

 • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
 • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
 • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
 • Varmista ennen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
 • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
 • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
 • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
 • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
 • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
 • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Viisaasti Vesillä -kampanja kiertää Suomea

SUH:n Viisaasti Vesillä -kampanja kiertää jälleen kesän aikana opettamassa vesiturvallisuus- ja pelastustaitoja ympäri Suomen. Kiertue alkaa 15.7. Kotkasta ja jatkuu pitkin Itä-Suomea rantautuen viimeisenä päivänä 21.7. Kuopioon. Tapahtumakalenteri kokonaisuudessaan osoitteessa: http://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/tapahtumat

 • Viisaasti Vesillä -kiertue pysähtyy paikkakunnilla viestimään turvallisesta vesillä liikkumisesta. Ohjelmassa on Pelastu ja Pelasta -vesiturvallisuusnäytöstä, vinkkejä turvalliseen vesillä liikkumiseen ja eri pelastusvälineiden kokeilua, kertoo Nieminen.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+