Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Tulli takavarikoi noin 2,5 miljoonan euron arvosta dopingaineita – kauttakulkua hyödynnetään salakuljettamisessa

Tulli on tutkinut laitonta dopingaineiden kauttakulkua, tullivarastointia, hallussapitoa ja epäiltyä levittämistä EU:n alueella. Tullin havaintojen mukaan dopingaineiden laittomassa maahantuonnissa hyödynnetään järjestelmällisesti kauttakulkua ja virheellisiä tavarankuvauksia.

Kauttakuljetuksella eli transitolla tarkoitetaan tavarankuljetuksia, jotka saapuvat EU:n alueelle, mutta kuljetetaan joko suoraan tai toisen EU-maan tai tullivaraston kautta EU:n ulkopuolelle. Kauttakuljetuksen ajan tavarat ovat tullivalvonnassa. Jos tavaroita kuljetetaan eri maiden välillä tai niiden varastointipaikkaa muutetaan useasti tullimenettelyitä hyväksikäyttämällä, tullin on vaikea seurata tavaroiden kulkua, ja kuljetus ei täytä kauttakuljetuksen säännöksiä.

Tullin havaintojen mukaan kauttakuljetuksessa olevia dopingaineita- ja lääkeaineita siirretään eri maiden ja eri maissa sijaitsevien tullivarastojen välillä, kunnes ne häivytetään kauttakuljetuksesta ja jätetään todennäköisesti EU:n alueelle. Tavarat voidaan myös ilmoittaa poistuneeksi EU:n alueelta kauttakuljetuksessa, vaikka ne ovat jääneet EU:n laittomille markkinoille. Usein kauttakuljetus EU:n kautta noudattaa tiettyä reittiä ja tavarat on ilmoitettu väärällä tavarankuvauksella, josta ei voi päätellä lähetyksen sisältävän doping- ja lääkeaineita tai muita rajoitettuja tai kiellettyjä tavaroita.

Satojen kilojen ja miljoonien eurojen takavarikko

Tulli paljasti syksyllä 2018 tullivalvonnan yhteydessä 900 kilon laittoman doping- ja lääkeaineiden kauttakuljetuksen ja tullivarastoinnin. Tullin esitutkinnassa on selvinnyt dopingaineiden olleen lähtöisin Kiinasta, josta ne oli toimitettu lentorahtina Suomeen neljässä erässä Saksan, Puolan ja Turkin kautta. Tulli takavarikoi kolme erää marraskuussa 2018 Kymenlaaksossa sijaitsevasta tullivarastosta. Neljäs erä oli lähetetty varastosta edelleen Liettuaan, mutta pysäytettiin Virossa ja toimitettiin muiden erien tavoin Tullilaboratorion tutkimuksiin. Tapauksessa epäiltynä on varaston toiminnasta vastaava työntekijä.

Tullin takavarikoimat doping- ja lääkeaineet sisälsivät anabolisia steroideja, kasvuhormoneja, testosteronia ja muita dopinginaineiksi luettavia lääkeaineita. Kaikki valmisteet ovat laittomia ja valmistettu teollisessa prosessissa ainoastaan dopingkäyttöön, eikä niiden jälleenmyyntipakkauksiin merkitty valmistaja ole laillinen tai rekisteröity lääketehdas. Takavarikoitujen dopingaineiden arvo on määritelty noin 2 500 000 euron arvoiseksi.

Tulli on tutkinut tapausta yhteistyössä eri maiden viranomaisten ja Europolin kanssa törkeänä dopingrikoksena, lääkerikoksena ja luvattomana terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisena. Tapaus on siirtymässä syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon.

Vastaava tapaus vuonna 2017

Tulli tutki vuonna 2017 Singaporen ja Hong Kongin kautta lentorahtina Suomeen kuljetettuja dopingaine-eriä, joiden yhteispaino oli lähes 1 000 kiloa ja arvo huomattava. Molempien erien tavarankuvauksissa lähetysten oli ilmoitettu sisältävän kreatiinia (creatine monohydrate), mutta laboratoriotutkimuksissa niiden todettiin sisältävän useita eri dopingaineita. Dopingaineiden kauttakulkuyritys paljastui tullivalvonnan yhteydessä.

Sama kaava toistuu

Tulli on aiemminkin tutkinut tapausta, jossa kauttakuljetukseen asetetut doping- ja lääkeainevalmisteet saapuivat lentorahtina Singaporesta Helsinki-Vantaan lentokentälle. Lähetyksien tavarankuvauksissa oli maininta ”kulutustavarat”. Osa lähetyksistä kuljetettiin edelleen lentorahtina ja osa maantieliikenteessä Saksaan, jossa takavarikoitiin tuhansia kiloja doping- ja lääkeaineita. Rikoskokonaisuuden esitutkinnan aikana Tulli selvitti yhteensä 13 kauttakulkulähetystä, jotka kuljetettiin vastaavaa reittiä Saksaan. Kaikissa tapauksissa tavarankuvaukset olivat virheellisiä, eivätkä lähetykset koskaan poistuneet EU:n alueelta.

Tulli tekee yhteistyötä Euroopan yhteisön eri viranomaisten kanssa selvittäessään doping- ja lääkeainelähetyksien kauttakuljetusta.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

“UUNINPANKKOPOIKA”

Sakari "Uuninpankkpoika" Timonen

Saku Timonen, Mietteitä peräkamarin uuninpankolta jo vuodesta 2010. ( Klikkaa kuvaa niin pääset Sakarin blogiin)

Isän pikajuna

Jussi "Isän Pikajuna" Korhonen

Isän pikajuna pysähtyy kaikkialle, missä on kerrottavaa, korjattavaa ja kehuttavaa. Jussi Korhonen on vapaa toimittaja ja oululainen isä. Hän haluaa kasvattaa lapsensa maailmaan, jossa ihmiset nähdään yksilöinä eikä numeroina. (Klikkaa kuvasta päästäksesi Jussin blogiin)

:AUTA HARRASTAJAA!!:

:AUTA HARRASTAJAA!!:

On tärkeää että Victoria media ja kaikki sen alasivut voivat tarjota päivittäin mahdollisimman monipuolisesti eri aihealueista sekä toimialueista että yleisesti uutta ja mielenkiintoista luettavaa, sosiaalisessa mediassa jaettavaa ja muutenkin tutkittavaa... Lue miten sinä voit vaikuttaa asiaan!!

PÄÄTOIMITTAJA

PÄÄTOIMITTAJA

Lue kuka ja minkälainen ihminen on koko Victoria Media systeemin takana.

VICTORIA MEDIA

VICTORIA MEDIA

Lue mikä Victoria Media on. Mitä se tekee ja miten se tekee. Tutustu Victoria Mediaan ja luulet vähemmän.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

CAROLUS NALLE

CAROLUS NALLE

Carolus Nalle on Victoria Median virallinen maskotti. Seuraat Carolus Nallen sivuilta Victoria Median "kulissin takaista" toimintaa.

Vapaa-aika

Google+