Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Tanssitaiteilija Jorma Uotinen ja luontotoimittaja Minna Pyykkö palkitaan – Wihurin rahasto jakaa ennätyssumman 12,6 miljoonaa euroa apurahoina ja palkintoina

Luontotoimittaja ja kuvataiteilija Minna Pyykkö palkitaan 20 000 euron tunnustuspalkinnolla. Pyykkö tunnetaan parhaiten Yleisradiolle tekemistään luontoaiheisista radio- ja tv-ohjelmista. Pyykkö sai Helsingin yliopiston kunniatohtorin arvon keväällä 2019. Kuvalähde: Minna Pyykön Facebooksivut

Jenny ja Antti Wihurin rahasto jakaa tänä vuonna neljä palkintoa

Palkinnot ovat sekä tunnustuksia saajien ansioista että huomionosoituksia heidän edustamilleen aloille.

Kunniapalkinnon saa suomalainen tanssija, koreografi, laulaja ja mediapersoona, professori Jorma Uotinen. Uotinen (s. 1950) on työskennellyt Suomen Kansallisbaletin ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellisena johtajana. Suuri yleisö tuntee hänet muun muassa Tanssii tähtien kanssa -kilpailun teräväsanaisena mutta lempeänä tuomarina. Kunniapalkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Luontotoimittaja ja kuvataiteilija Minna Pyykkö (s. 1967) palkitaan 20 000 euron tunnustuspalkinnolla. Pyykkö tunnetaan parhaiten Yleisradiolle tekemistään luontoaiheisista radio- ja tv-ohjelmista. Pyykkö sai Helsingin yliopiston kunniatohtorin arvon keväällä 2019.

“Uotinen palkitaan elämäntyöstään tanssitaiteen parissa. Pyykkö palkitaan työstä suomalaisten luontosuhteen vahvistajana ja suomalaisen luonnon ihmeellisyyden osoittajana”, kertoo Wihurin rahaston hallituksen puheenjohtaja Erkki KM Leppävuori palkitsemisperusteista.

Kädentaitopalkinto, arvoltaan 10 000 euroa, jaetaan suomalaisen kuvanveistotaiteen kehittymiseen merkittävästi vaikuttaneelle kuopiolaiselle taidevalaja Pauli Venäläiselle (s. 1950)Ensimmäisenä keraamisen valutekniikan Suomeen tuonut Venäläinen tunnetaan muun muassa Pekka Jylhän suunnitteleman UKK:n muistomerkin valajana. Hänen viimeisimpiä valutöitään on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen talvisodan muistomerkki Valontuoja-teos Helsingissä. 

Wihurin rahasto jakaa 100 000 euron yhteisöpalkinnon Omaishoitajaliitto ry:lle. Vuonna 1991 perustettu Omaishoitajaliitto on valtakunnallinen omaishoitajien etu- ja vaikuttamisjärjestö, johon kuuluu paikallisyhdistysten kautta yli 12 500 jäsentä.

“Yhteisöpalkinto myönnetään pitkäjänteisestä työstä omaishoitajien yhteiskunnalliseen asemaan liittyvien epäkohtien osoittajana ja ratkaisuvaihtoehtojen kehittäjänä. Palkinto myönnetään myös lohdun, tuen ja turvan tarjoamisesta sekä omaishoidon rakkaudellisten ja kauniiden puolien sanoittamisesta”, hallituksen puheenjohtaja Leppävuori sanoo.

Tuki tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan aloille kasvaa

Jenny ja Antti Wihurin rahasto jakaa tänä vuonna 12,6 miljoonaa euroa tieteen (63%), taiteen (21%) ja yhteiskunnallisen toiminnan (16%) hankkeille. Apurahoja myönnetään 311 yksityishenkilölle tai työryhmälle ja 111 yhteisölle eli yhteensä 422 apurahaa. Jakosumma sisältää 119 kokovuotista, pääasiassa väitöskirjatyö- ja post doc -apurahaa. Rahasto sai toukokuun haussa yli 5200 hakemusta haetun summan oltua lähes 116 miljoonaa euroa.

“Halusimme jälleen kerran tarjota monipuolista rahoitusta: yhtäältä ylläpitää tieteellisen ja taiteellisen toiminnan perusedellytyksiä ja toisaalta mahdollistaa kokeilevia, eri aloja kehittäviä hankkeita”, sanoo asiamies Arto Mäenmaa.

Esimerkkinä jaon monipuolisuudesta voidaan mainita seuraavia hankkeita: Tiedekeskus Heureka sai apurahan Luonnonkatastrofit ja resilienssi -ohjelman toteuttamiseen. Amanda Kauranteelle myönnettiiin apuraha Verta, pornoa ja propagandaa, JUMALAUTA! -konserttisarjan kehittämiseen, laajentumiseen ja kansainvälistymiseen. Kauppatieteilijä Tilman Bauer tutkii apurahalla väitöskirjassaan uudesta näkökulmasta liiketoiminnan ja yritysten roolia yhteiskunnassa. Taiteilija-journalistiryhmä Todellisuuden tutkimuskeskus toimittaa myönnetyn apurahan turvin Voima-lehdessä taidekeskustelua ja taidejournalismia popularisoivia sisältöjä.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuki tieteelle, taiteelle ja yhteiskunnalliselle toiminnalle kasvoi tänä vuonna 600 000 eurolla verrattuna edellisvuoteen. Kokonaissumma sisältää myös rahaston omien toimintojen kuten kuvataideostojen ja residenssien (400 000 euroa) sekä biolääketieteen tutkimusta tekevän Wihurin tutkimuslaitoksen (2 000 000 euroa) toiminnan rahoittamisen.

Adressi vihapuheen moderoimiseksi

Adressi vihapuheen moderoimiseksi

Silakkaliikkeen adressitiimin Adressi vihapuheen moderoimiseksi on nyt allekirjoitettavissa. Me allekirjoittaneet vaadimme teitä, Iltalehden ja Ilta-Sanomien päätoimittajat, muuttamaan keskustelujen moderointikäytänteitä sekä omilla verkkoalustoillanne että sosiaalisen median kanavillanne. Tällä hetkellä näillä foorumeilla esiintyy huomattavan paljon rasismia, seksismiä sekä muuta syrjintää ja vihapuhetta. Klikkaa kuvaa päästäksesi Adressiin.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

Vapaa-aika

Google+