Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

:TYÖTAISTELUTOIMI: JHL:n lakko laajenee Turun kaupungin vuorohoitopäiväkoteihin

JHL:n lakko laajenee koskemaan myös Turun kaupungin vuorohoitopäiväkoteja, joihin Arkea toimittaa ruuat. Alun perin JHL rajasi vuorohoitopäiväkodit lakon ulkopuolelle. Vuorohoitopäiväkodeissa on Turussa noin 700 lasta ympärivuorokautisessa ja osittain myös useamman vuorokauden mittaisessa hoidossa.

Turun kaupunki on sopinut keskiviikkoiltapäivän aikana Fazerin Food Servicen kanssa, että yritys hoitaa vuoropäivähoidon ruokailun torstaina päivällisestä alkaen.  Arkea on jo aiemmin toimittanut vuorohoitopäiväkoteihin evästarvikkeet. Huoltajien kannattaa laittaa myös vuoropäivähoidossa oleville lapsille omat eväät mukaan, jos lapsi on menossa ennen päivällistä hoitoon.

JHL:n ja JYTY:n keskiviikkona 6.11. aloittaman lakon takia Turun kaupunki ei pysty tarjoamaan lapsille lämmintä ruokaa keskiviikkona, torstaina ja perjantaina kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja osassa ammatti-instituutin koulutaloja.

Turun kaupunki ja Arkea Oy tekevät parhaansa lasten ja nuorten ruokailun järjestämiseksi JHL:n ja JYTY:n lakon aikana. Kaupunki ja Arkea pyrkivät toimimaan niin, että lakon vaikutukset olisivat mahdollisimman vähäisiä lapsille ja nuorille.

Kaupunki kehottaa edelleen huoltajia huolehtimaan lapsille eväät mukaan loppuviikon ajan, vaikka kaupunki järjestää kouluissa myös evästarjoilun.

Lakko koskettaa Turussa lähes 20 000 lasta ja nuorta ja 150 toimipistettä, ja lakko vaikuttaa myös lukuisiin muihin kaupungin toimintoihin.

– Olemme aidosti huolissamme siitä, että saamme tasa-arvoisesti ja hyvin hoidettua kaikkien lakon piirissä olevien lasten ja nuorten ruokailun lakon aikana. Pyrimme tekemään kaikkemme haittojen minimoimiseksi, sanoo Turun sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen.

Turun kaupunki on lakosta tiedon saatuaan keskiviikkona iltapäivällä kehottanut huoltajia pakkaamaan lapsille ja nuorille eväät mukaan. Turun päiväkodeissa ja kouluissa on hyvin säilyvää ruokaa varattuna kolmeksi päiväksi, mutta lakon äkillisyyden ja muiden järjestöjen toimien takia kaupungilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuka ruuan jakaa.

Kouluissa ja päiväkodeissa on joitakin Arkean työntekijöitä. Heidän työtehtävänsä on rajattu koskemaan erityisruokavalioiden valmistusta ja tarjolle laittoa. Ruuan jakelu yritetään kaiken kaikkiaan hoitaa niin, että Arkean toimihenkilöt, kaupungin esimiehet ja liittoon kuulumattomat työntekijät jalkautuvat palvelukeittiöihin.

Lyhyt varoitusaika vaikeuttaa toiminnan järjestämistä

Turun kaupungin ja Arkean Oy:n näkemyksen mukaan JHL:n ja JYTY:n lakko ei täytä laillisen lakon edellytyksiä, koska Arkean työnantajajärjestö Avainta ry:n työehtosopimukset ovat voimassa ja työntekijöitä sitoo työrauhavelvoite.

Ensimmäiset viralliset ilmoitukset Arkea Oy:lle ja Turun kaupungille lakosta tulivat JHL:ltä tiistaina 5.11. kello 15.52 ja JYTY:stä kello 16.48. JYTYn lakkorajat tulivat Arkean ja kaupungin tietoon tiistaina kello 20, ja JHL:n täsmennykset kello 23.34. Laillisessa lakossa työnantajan pitää saada virallinen ennakkoilmoitus lakon alkamisesta kahta viikkoa aiemmin.

Arkean työnantajajärjestö Avaintyönantajat AVAINTA ry toteaa, että sen työehtosopimuksia sovelletaan Arkea Oy:ssä 31.3.2020 eli kuluvan työehtosopimuskauden loppuun saakka. Näin ollen myös työrauhavelvollisuus on voimassa sopimuskauden loppuun saakka. JHL:n ja Jytyn ilmoittama toimenpide kohdistuu voimassaolevan työehtosopimukseen ja erityisesti työnantajan oikeuteen johtaa ja valvoa työtä.

Turun kaupunki tiedottaa turkulaisia huoltajia Wilman kautta säännöllisesti lakon tiedossa olevista vaikutuksista.

Arkea Oy on tiedottanut työehtosopimuksen vaihtamisen vaikutuksista työntekijöille: Faktoja lakosta, neuvotteluista ja työehtosopimusmuutoksesta.

Adressi vihapuheen moderoimiseksi

Adressi vihapuheen moderoimiseksi

Silakkaliikkeen adressitiimin Adressi vihapuheen moderoimiseksi on nyt allekirjoitettavissa. Me allekirjoittaneet vaadimme teitä, Iltalehden ja Ilta-Sanomien päätoimittajat, muuttamaan keskustelujen moderointikäytänteitä sekä omilla verkkoalustoillanne että sosiaalisen median kanavillanne. Tällä hetkellä näillä foorumeilla esiintyy huomattavan paljon rasismia, seksismiä sekä muuta syrjintää ja vihapuhetta. Klikkaa kuvaa päästäksesi Adressiin.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

Vapaa-aika

Google+