Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

:STUK: Olkiluodon edustan merivedessä oli tavallista harvinaisempia radioaktiivisia aineita

Kuva: TVO

Säteilyturvakeskuksen (STUK) keräämissä näytteissä Olkiluodon ydinvoimalaitoksen meriympäristöstä oli syyskuussa ja lokakuussa tavanomaista useampia ydinvoimalaitoksesta peräisin olevia radioaktiivisia aineita. Määrät olivat hyvin pieniä, ihmisen ja ympäristön kannalta merkityksettömiä.

Havaintojen syyksi paljastui vika Olkiluodon voimalaitoksen ykkösyksikön nestemäisten jätteiden käsittelyjärjestelmässä. Vian takia jätevesien käsittelyyn tarkoitettua haihdutinta ei voida käyttää, vaan uloslaskettavat vedet puhdistetaan suodattamalla. Menetelmä ei ole yhtä tehokas kuin haihdutus. Teollisuuden Voima kertoo korjaavansa vian mahdollisimman pian. Ydinvoimalaitoksen vesipäästöille on asetettu radioaktiivisuusrajat, joiden alle päästöjen on jäätävä. Olkiluodon päästöt alittavat rajat edelleen selkeästi.

Ydinvoimalaitosten meriympäristöstä kerättävissä näytteissä havaitaan silloin tällöin pieniä määriä voimalaitokselta peräisin olevia radioaktiivisia aineita. Loka- ja marraskuun näytteet olivat poikkeuksellisia, sillä niissä oli esimerkiksi cesium-134:ää ja jodi-131:tä, joita havaitaan erittäin harvoin. Muita havaittuja radioaktiivisia aineita olivat koboltti-60, kromi-51, mangaani-54 ja cerium-141. Myös cesium-137:n ja tritiumin määrät olivat tavanomaista suurempia.

Laboratorionjohtaja Aleksi Mattila STUKista toteaa, että nyt havaitut radioaktiiviset aineet eivät käytännössä vaikuta mitenkään meriveden radioaktiivisuuteen. ”Havaituilla aineilla ei myöskään ole vaikutusta merikasveihin tai eläimiin. Radioaktiiviset aineet ovat havaittavissa näytteistä vain erittäin herkissä laboratoriomittauksissa ”, hän sanoo.

Adressi vihapuheen moderoimiseksi

Adressi vihapuheen moderoimiseksi

Silakkaliikkeen adressitiimin Adressi vihapuheen moderoimiseksi on nyt allekirjoitettavissa. Me allekirjoittaneet vaadimme teitä, Iltalehden ja Ilta-Sanomien päätoimittajat, muuttamaan keskustelujen moderointikäytänteitä sekä omilla verkkoalustoillanne että sosiaalisen median kanavillanne. Tällä hetkellä näillä foorumeilla esiintyy huomattavan paljon rasismia, seksismiä sekä muuta syrjintää ja vihapuhetta. Klikkaa kuvaa päästäksesi Adressiin.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

Vapaa-aika

Google+