Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

Analyysi: Päijät-Häme päätti maan suurimmasta sote-irtiotosta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus päätti maanantaina, että yhtymä alkaa valmistella sosiaali- ja terveyskeskusten palvelutuotannon uudelleenjärjestelyitä virkamiesesityksen mukaisesti.

Tarkastelussa on hankintamenettely, jossa yksityinen toimija tuottaisi osan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista Lahdessa ja Kärkölässä. Yhtymän henkilöstöstä muutos koskisi noin 350:a työntekijää. Yhtymän koko henkilöstömäärä on hiukan yli 7 000.

Palveluiden hankinnan käynnistämisestä oli välttämätöntä tehdä ratkaisu, koska nykyiset avosairaanhoidon ulkoistussopimukset ovat ylimääräisellä jatkoajalla ja päättyvät osassa Päijät-Hämeen kuntia neljän kuukauden kuluttua. Yhtymän avosairaanhoidon kokonaisuudesta jo noin 50 prosenttia on ollut ulkoistettua jo viidentoista vuoden ajan lyhyillä, toistuvasti kilpailutettavilla sopimuksilla. Tämä toimintatapa ei ole taannut alueen väestölle riittäviä ja dynaamisesti kehittyviä palveluita. Myös yksityisen tuottajan ohjauksessa on nykymallissa esiintynyt haasteita.

Hallituksen periaatepäätös merkitsee valmistelun käynnistämistä. Hankinnan sisällölliset yksityiskohdat tarkentuvat kevään aikana. Neuvottelut jatkuvat tiiviinä kaikkien osapuolten kesken. Yhtymäkokous tekee toimintamallin käyttöönotosta päätöksen alkukesästä.

Hallitus päätti myös, että Hartolan, Myrskylän, Orimattilan ja Pukkilan sote-keskuspalveluiden tuottaminen ajalla 1.6.2020–31.5.2022 kilpailutetaan. Asikkalan, Hollolan, Iitin ja Padasjoen palvelut yhtymä tuottaisi toistaiseksi nykytapaan omin voimin.

Yhtymä tavoittelee uudella mallilla merkittävää parannusta alueen väestön palveluiden turvaamiseen ja hoidon saatavuuteen. Pääsyä sote-keskuksen kiireettömään hoitoon nykyhallituksen kaavaileman kiristetyn hoitotakuun mukaisesti eli 7 päivässä alettaisiin valmistella välittömästi. Yhtymälle jää lähivuosiksi edelleen merkittävä määrä omaa avosairaanhoidon palvelutuotantoa.

Kumppanuuden kautta on tarkoitus saada koko maakunnan asukkaiden käyttöön yksityisen toimijan kehittämät digitaaliset palvelut sekä muita ketterän kehittämisen kautta syntyneitä toimintamalleja. Sote-uudistuksen odotteluaika Päijät-Hämeessä on ollut erittäin pitkä ja koettu raskaana. Lisäksi alueen kuntien rahoituskyky on heikko.

Adressi vihapuheen moderoimiseksi

Adressi vihapuheen moderoimiseksi

Silakkaliikkeen adressitiimin Adressi vihapuheen moderoimiseksi on nyt allekirjoitettavissa. Me allekirjoittaneet vaadimme teitä, Iltalehden ja Ilta-Sanomien päätoimittajat, muuttamaan keskustelujen moderointikäytänteitä sekä omilla verkkoalustoillanne että sosiaalisen median kanavillanne. Tällä hetkellä näillä foorumeilla esiintyy huomattavan paljon rasismia, seksismiä sekä muuta syrjintää ja vihapuhetta. Klikkaa kuvaa päästäksesi Adressiin.

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

Vapaa-aika

Google+