Victoria Media

Päätoimittaja: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi

:TURKISHARHAUS: Tunkeutujat ovat aiheuttaneet tartuntatautien leviämisriskin useilla turkistiloilla heinäkuussa

Useille turkistiloille on tunkeuduttu kesä-heinäkuun aikana ja tunkeutujat ovat aiheuttaneet tartuntatautien, myös koronaviruksen, leviämisriskin sekä eläimiin että tilojen työntekijöihin.

FIFURin jäsenyrittäjät ovat raportoineet useista tunkeutumisista ja valvontakameroihin jääneistä ”tiedustelukäynneistä” turkiseläintiloille ja porttien tuntumaan viime viikkoina. Tiedossa on, että ainakin viidellä tilalla on käyty salakuvaamassa ja kuvia on toimitettu kotimaisten ja ulkomaisten medioiden käyttöön. Todennäköisesti salakuvauksia on tehty useammalla tilalla.

”Täydellistä piittaamattomuutta osoittaa tunkeutujien tapa tulla eläintiloihin koronapandemian aikana. Eri tiloilla kierrelleet tunkeutujat ovat aiheuttaneet koronaviruksen leviämisriskin eläimiin ja välillisesti tilojen työntekijöihin. Koronan lisäksi voi levitä muita eläintauteja, kun kulkevat tilalta toiselle”, toteavat FIFURin tutkimusjohtaja Jussi Peura ja eläinlääkäri Johanna Korpela.

Alankomaissa, Tanskassa ja Espanjassa joillain minkkitiloilla koronavirus on tarttunut eläintenhoitajista eläimiin ja muutamia takaisintartuntoja on raportoitu huhti-heinäkuussa. Alankomaissa ja myös Tanskassa on varotoimena määrätty minkkitilojen joukkolopetuksia, joista on myös uutisoitu.

FIFUR painottaa, että suomalaisilla turkistiloilla ei ole ollut koronavirustartuntoja, annetut hygieniamääräykset ovat tiukat ja niitä noudatetaan.

”FIFUR on ollut Covid-19-asiassa tiiviisti yhteydessä viranomaisten ja esimerkiksi Helsingin yliopiston zoonoosi-tutkimusyksikön kanssa. Ruokavirasto on ohjeistanut suomalaisia turkistiloja mm. niin, että tiloilla käy vain välttämätön liikenne ja työntekijät, eikä ylimääräisiä vierailuja”, eläinlääkäri Johanna Korpela kertoo.

Kuten aiemminkin, FIFUR muistuttaa, että yksittäiset salakuvat eivät kerro mitään eläintenhoidon tasosta.

Tilalla voi olla jopa kymmeniä tuhansia tuotantoeläimiä ja huolellisesta hoidosta huolimatta yksittäiset eläimet voivat loukkaantua tai sairastua tarkastus- ja ruokintakierrosten välissä. Jos ajatellaan esimerkiksi 10 000 asukkaan kaupunkia, jollain asukkaalla on todennäköisesti esimerkiksi äkillisesti puhjennut silmätulehdus tai haava.

FIFUR näkee, että tunkeutumiset ja salakuvaukset on laajasti organisoitu kampanja, jolla pyritään luomaan turkiselinkeinosta totuudenvastainen mielikuva ja vaikeuttamaan laillista elinkeinonharjoittamista.

Vastuulliset turkiseläinkasvattajat ovat tehneet ja tekevät tunkeutumisista rikosilmoitukset poliisille.

Liked it? Take a second to support Kerttu Vali on Patreon!

Paypal Tuki

Tue uutisharrastustani

VICTORIA MEDIA SOMESSA

www.victoriamedia.net

www.victoriamedia.net

Victoria Median englanninkieliset ulkomaanuutiset. Mielenkiintoisia ja valikoituja uutisia maailmalta sekä tutustumisen arvoisia tilastoja, julkaisuja ja raportteja.

-KANAVAVAHTI-

-KANAVAVAHTI-

Kanavavahdin sivuilla julkaistaa uutisia, ohjelmatietoja, uutiskirjeitä sekä muuta tietoa televisiosta ja sekä radiosta. Kanavavahti on osa Victoria Median sivuja ja sitä ylläpitää Kerttu Vali

Vapaa-aika

Akatemia

Login for Access

Username:
Password:

Google+