Helsingin poliisilaitoksen nettipoliisi ylikonstaapeli Marko ”Fobba” Forss etsi eilen Facebookissa varastetun kameran omistajaa.

– Jutun tutkija otti minuun yhteyttä ja kysyi, voisiko tällaista keinoa käyttää omistajan selvittämisessä, Forss kertoo.

Forss pyysi ihmisiä jakamaan yhtä kamerasta löytynyttä kuvaa ja siihen liitettyä viestiään netissä.

– Kamera sisälsi satoja lomakuvia, joten ajattelin, että omistaja varmasti haluaisi kameransa takaisin.

Forssin jakamassa kuvassa poseerasi kolme ihmistä, joiden kaikkien arveltiin olevan ulkomaalaisia. Viestissään Forss pyysi kuvan henkilöt tunnistavia tai joista heistä jotain tietäviä ottamaan yhteyttä takavarikoidun kameran palauttamiseksi. Pyyntöä ehdittiin jakaa netissä parituhatta kertaa, ennen kuin etsintä tuotti tulosta.

Kameran omistajan, noin alle 30-vuotiaan naisen kaveri tunnisti ystävänsä kuvasta. Hän oli nähnyt kuvan linkin kautta, jota oli jaettu uutispalvelu Redditissä.

Myös toinen kuvassa oleva nainen tunnistettiin ja tieto välitettiin Forssille.

– Viestittelin kameran omistajan kanssa ja kyselin tarkempia tietoja varmistaakseni, että kamera oli todella hänen. Hän osasi kertoa tarkasti, millaisia kuvia kamera sisältää ja missä hän oli pyörinyt, Forss kertoo.

Kuukausi sitten Helsingissä turistina olleelta amerikkalaisnaiselta oli kadonnut kameran lisäksi myös muuta tavaraa. Forssin mukaan nainen oli tyytyväinen, että kamera löytyi.

Forss kertoo ällistyneensä, kuinka nopeasti kameran omistaja löytyi toiselta puolelta maailmaa.

– Ainahan näitä tarinoita kuulee, mutta en mitenkään voinut kuvitella, että se voisi tapahtua näinkin tehokkaasti, Forss hämmästelee.

– Kyllähän näitä kaikenlaisia etsintäkuulutuksia ja hakuja aina pyörii, mutta ehkä tämä otti tulta alleen, koska pyynnön esitti poliisi. Kirjoitinkin siihen Facebookin viestiin, että kerrankin saatte jakaa ketjukirjettä, joka ei ole pelkkä huhu vaan totta, Forss pohtii.

Lue myös:

Nettipoliisi Marko “Fobba” Forss etsii kameralle omistajaa


By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi