Asuntoministeri Krista Kiuru teki tänään asumis- ja rakennusalan sidosryhmiä tavatessaan kaksi avausta siitä, kuinka pulaa kohtuuhintaisista, valtion tukemista vuokra-asunnoista voitaisiin helpottaa Helsingin seudulla.

Ministerin mukaan yksi ratkaisu voisi olla täytetakauksen myöntäminen muille kuin kunnallisille vuokrataloyhtiöille normaaleja valtion tukemia vuokra-asuntoja rakennettaessa myös omarahoitusosuuteen silloin, kun omistaja ottaa lainaa kattaakseen omarahoitusosuuden. Lisäksi ministeri ehdottaa, että otettaisiin käyttöön käynnistysavustukset, jotka palautettaisiin Helsingin seudulle.

”Täytetakaus omarahoitusosuudelle varmistaisi edullisen lainan saannin eikä omistajan tarvitsisi hankkia vaikeasti löydettäviä kiinnityksiä omarahoitusosuuden hoitamiseen”, Kiuru sanoi. Etenkin pienillä ja keskisuurilla toimijoilla on ollut vaikeuksia omarahoitusosuuden saamisessa rahoitusmarkkinoiden epävarmuuden vuoksi, johon valtion täytetakaus olisi vastaus.

Käynnistysavustuksen suuruudeksi Kiuru puolestaan ehdottaa esimerkiksi 10 000 euroa asuntoa kohti. Avustus olisi kertaluontoinen. Avustusta myönnettäisiin tietyille rajatulle määrälle asuntoja vuosittain.

”Käynnistysavustusten suhteen rakennuttajat kilpailisivat nopeudellaan niiden saamisesta”, ministeri Kiuru sanoo.

Ministeri Kiuru sanoi aloittavansa valtionvarainministeriön kanssa neuvottelut molemmista ehdotuksista mahdollisimman pian.

Ministeri korosti alan toimijoita tavatessaan, että valtio on valmis talkoisiin kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen lisäämiseksi pääkaupunkiseudulla. Hän peräänkuulutti myös kuntien ja yksityisten toimijoiden sitoutumista yhteiseen tavoitteeseen.

Tilanne on ministerin mukaan hälyttävä. Helsingin MAL-aiesopimusalueella on tänä vuonna elokuuhun mennessä tehty päätökset vain 76 valtion tukeman normaalin vuokra-asunnon rakentamisen aloittamista.

”Pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on ongelma koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Erityisesti palvelualojen tulevaisuus ei näytä ruusuiselta, jos pääkaupunkiseudulle ei kohtuuhintaisten asuntojen puutteen vuoksi ole saatavissa riittävästi työntekijöitä. Siksi haluan  haastaa myös palvelualojen työnantajat ja kysyä, miksi yritykset eivät itse ryhtyisi rakennuttamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja työntekijöilleen. Investointi palvelisi varmasti sekä työnantajan että koko yhteiskunnan etua”, Kiuru muistutti Säätytalolla järjestetyssä asumis- ja rakennusalan toimijoille tarkoitetussa ministerin pyöreän pöydän tilaisuudessa.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi