HSL:n uusi verkkosovellus neuvoo liikenneyhteyksiltään parhaat asuin- tai liikepaikat pääkaupunkiseudulla. Matka-aikakartta näyttää havainnollisesti halutun kohteen saavutettavuuden joukkoliikenteellä, pyörällä tai kävellen.

”Karttaan voi merkitä esimerkiksi koko perheen työpaikat, harrastukset ja koulut, jolloin saa nopeasti selville, mistä kannattaa hankkia asunto matkojen optimoimiseksi”, HSL:n liikkumisen ohjauksen päällikkö Tarja Jääskeläinen kertoo.

Vastaavasti yritykset voivat hyödyntää palvelua omissa sijoittumissuunnitelmissaan. Kartan avulla on mahdollista myös vertailla, kuinka pitkälle eri kulkumuodoilla pääsee tietyn minuuttimäärän kuluessa – kannattaako esimerkiksi kotoa kirjastolle lähteä joukkoliikenteellä vai sittenkin pyörällä.

BusFaster Oy:n toteuttama karttapalvelu perustuu Reittioppaan aikatauluihin. Kun palveluun syöttää halutun kohteen osoitteen, kartalle piirtyy värivyöhykkeitä, jotka kuvaavat matka-aikoja. Palvelu etsii nopeimmat reitit määritellyistä paikoista täsmälleen annettuna ajankohtana.

Liikenne tuottaa reilun viidenneksen pääkaupunkiseudun asukkaiden kasvihuonekaasupäästöistä. Siksi arkipäivän liikkumisvalinnoilla on merkitystä ympäristön hyvinvoinnille. Lyhyemmät työ- ja asiointimatkat säästävät niin luontoa, aikaa kuin rahaa.

Matka-aikakartan rakentamisessa on käytetty useita avoimen datan lähteitä Reittioppaan aineistojen lisäksi. Myös palveluun sisältyvät pohjakartat ja tiedot julkisista palveluista ja asukas- ja työntekijämääristä ovat olleet vapaasti saatavilla.

Koekäytössä oleva palvelu löytyy osoitteesta http://mak.hsl.fi/. Se toimii tällä hetkellä seuraavilla selaimilla: Chrome, Firefox, IE9, Opera ja Safari. Sivustolla on myös palautekanava, jonka kautta kerätään tietoa käyttäjien kokemuksista jatkokehitystä ajatellen.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi