Karttulan apteekkiin murtauduttiin viime yönä noin klo 23.40. Samassa rakennuksessa asuva asianomistajan aviomies heräsi murtautumisen ääniin ja meni tarkastamaan tilannetta apteekin sisätiloihin. Asianomistajan mies oli ottanut mukaansa lukitusta asekaapista luvallisen käsiaseen.

Asianomistajan mies oli havainnut apteekissa tekijän olevan murtautumassa apteekkiin sisälle ja oli käskyttänyt tätä poistumaan ja uhannut tätä aseella. Tekijä ei ollut keskeyttänyt tekoaa jolloin asianomistajan mies oli ampunut yhden laukauksen varoitukseksi. Tämäkään ei ollut keskeyttänyt tekijän toimia, vaan tekijä oli tunkeutunut sisälle apteekkiin ja anastanut vähäisen määrän lääkkeitä, jonka jälkeen poistunut paikalta.

Poliisi otti myöhemmin yöllä kiinni paikkakuntalaisen 21 vuotiaan miehen epäiltynä apteekkiin kohdistuneesta varkaudesta.

Asianomistajan miehen toiminnan osalta poliisi on aloittanut tutkinnan ammutun laukauksen ja aseella tapahtuneen uhkaamisen vuoksi. Asiaa tutkitaan vaaran aiheuttamisena. Lisäksi poliisi on käynnistänyt asiassa aselupatutkinnan.

Kyseessä olevassa tilanteessa asianomistajan miehellä on ollut olemassa jokamiehen kiinniotto-oikeus tekijää kohtaan. Mutta aina, kun jokamiehen kiinniottotilanteissa käytetään voimakeinoja, poliisin on tutkittava onko tilanteessa käytetyt voimakeinot olleet tarpellisia ja puolustettavia olosuhteet kokonaisuudessa huomioiden.

Voimakeinoijen käyttöä arvioitaessa tulee huomioida aina vähimmän haitan periaate ja mitä muita toimimisen mahdollisuuksia tilanteessa olisi.

30.09.2012
Pohjois-Savon poliisilaitos

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.