Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin, Metallilityöväen Liiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tyrmäävät Kokoomuksen esityksen ensimmäisen sairauslomapäivän tekemisestä palkattomaksi.

– Ruotsissa käytössä olevan mallin ei ole osoitettu vähentäneen sairauspoissaoloja. Lyhyet poissaolot ovat suhteellisesti jopa lisääntyneet, toteaa Ann Selin.

Puheenjohtajat pitävät valitettavana, että Kokoomus suhtautuu palkansaajiin ja heidän terveydellisiin ongelmiinsa vähätellen.

– Esitys kertoo maailmankuvasta, jonka mukaan sairastunut työntekijä on lähtökohtaisesti laiska pinnari, jota tulee rangaista. Onkin valitettavaa, ettei Kokoomus luota suomalaisiin työntekijöihin, sanoo Riku Aalto.

Toteutuessaan esitys lisäisi pahenevia sairauksia, lisääntyvää tartuntariskiä ja pitkiä poissaoloja ihmisten sinnitellessä sairaina töissä palkkansa menettämisen pelossa. Se toisi myös takaisin entisaikojen kyttäysmentaliteetin, josta pitää nykyaikaisessa työelämässä pikemminkin pyrkiä pois.

– On olemassa tuoretta tutkimustietoa siitä, että työpaikat, joista voi olla sairastumisen vuoksi poissa omalla ilmoituksella, kärsivät vähemmän poissaoloista kuin ne työpaikat, jotka haluavat pyörittää raskasta byrokratiaa ja panostaa kontrolliin. Pitkittyvät poissaolot ovat todellinen ongelma ja niiden vähentämiseen tulisi keskittyä turhan kyykyttämisen sijasta, sanoo Jarkko Eloranta.

Puheenjohtajat toivovat päähallituspuolueen keskittyvän hyvinvoinnin heikennysesitysten sijaan tehtyjen sopimusten voimaan saattamiseen.

– Raamisopimukseen liittyvä koulutusoikeus odottaa edelleen toteutumistaan EK:n neuvotteluista kieltäytymisen vuoksi. Kokoomuksen tulisi suunnata aktiivisuutensa tämän kysymyksen ratkaisuun. Puolueen pitäisi lisätä luottamusta työmarkkinoilla, ei sotkea asioita lisää, puheenjohtajat muistuttavat.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.