Kaupunkilaisten viihtyvyyttä voisi lisätä kehittämällä matkustamiseen liittyviä mobiili- ja online-palveluita.

Ericssonin tuore tutkimus kertoo, että suurkaupunkilaisten mielestä heidän elämänsä on rikkaampaa ja tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin maaseudulla asuvien. Erilaiset vaihtoehdot uran, itsensä toteuttamisen, viihteen ja sosiaalisen elämän osalta ovat tärkeä osa kaupunkilaisten elämää. Mahdollisuuksien moninaisuus ja elämän hektisyys toisaalta näkyvät siinä, että kaupunkilaiset saattavat kokea elämänsä stressaavaksi. Erityiseksi ahdistuksen aiheeksi koetaan usein liikenne.

Ericssonin ConsumerLabin tekemä tutkimus toteutettiin 13 suurkaupungissa eri puolilla maailmaa. Tutkimuksessa olivat mukana Hong Kong, Johannesburg, Kairo, Lontoo, Los Angeles, Moskova, Mumbai, New York, Peking, Sao Paolo, Soul, Tokio ja Tukholma.

”Yleisesti liki puolet suurkaupunkilaisista on tyytyväisiä elämäänsä kaupungissa. Tukholmalaisista kuitenkin jopa noin 70 prosenttia on tyytyväisiä. Uskoisin sen olevan verrattavissa kaupunkilaisten tilanteeseen myös Suomessa, varsinkin, kun luonto on eniten onnellisuutta lisäävä tekijä”, sanoo Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

Eniten turhautumista lisää matkustaminen. Kaupungissa asuvat käyttävät keskimäärin kaksi tuntia ja 20 minuuttia kaupungissa matkustamiseen. Suurimmissa kaupungeissa aikaa kului jopa kolme tuntia, kun taas esimerkiksi Tukholmassa matkat vievät päivittäin noin kaksi tuntia.

”Monet työmatkalaiset uskovat, että matkustamiskokemuksia voisi parantaa kehittämällä matkustamiseen liittyviä mobiili- ja online-palveluita. Reaaliaikaiset matkustustiedot voisivat lieventää matkustamiseen liittyvää stressiä. Tällaisia palveluita on jo käytössä Bostonissa, New Yorkissa, Lontoossa ja Tukholmassa. Myös Suomessa ollaan pitkällä matkustamiseen liittyvien palveluiden kehittämisessä, tästä hyvä esimerkki  on reittiopas”, Sirkka toteaa.

40 prosenttia kaupunkilaisista omistaa älypuhelimen. Se onkin heille olennainen matkakumppani, jonka avulla hyödynnetään ylimääräistä matkustamiseen kuluvaa aikaa. Älypuhelimen avulla hoidetaan sähköposteja, järjestetään vapaa-ajanmenoja, luetaan uutisia, kuunnellaan musiikkia ja seurataan sosiaalista mediaa.

Kaupunkilaiset sosiaalisia sekä reaalimaailmassa että verkossa

Kaupunkien keskustoissa asuvat käyttävät huomattavasti enemmän aikaa sosiaaliseen elämään kuin muualla asuvat.

”Yhteisöllisyys ja sosiaalisuus yhdistetään usein maaseutuelämään, ja kaupunkilaisia pidetään kerrostaloasunnoissa majoittuvina erakkoina. Tämä ei pidä paikkaansa. Kaupunkilaiset käyttävät paljon enemmän aikaa sosiaaliseen elämään kuin maalla tai taajamissa asuvat, Sirkka kertoo.

Keskimäärin kaupunkilainen käyttää päivittäin 2,5 tuntia sosiaalisiin suhteisiin. Tästä 45 minuuttia vierähtää erilaisissa verkon sosiaalisissa palveluissa. Keskimäärin kaupunkilaiset käyttävät sosiaalisen median palveluita 3–5 kertaa päivässä.

”On väärin sanoa, että sosiaalisen median käyttö olisi yksinäisten harrastus ja olisi pois ”oikeilta” sosiaalisilta suhteilta. Päinvastoin: ne, joilla on paljon ihmisiä ympärillään ja muutenkin aktiivinen sosiaalinen elämä, ovat aktiivisia myös verkossa”, toteaa Sirkka.

Kaupungistuminen on yleinen trendi. Tulevaisuudessa myös yhä useammat suomalaiset asuvat kaupungeissa. Verkkopalveluilla ja älypuhelimilla on siksi jatkossa yhä merkittävämpi rooli kaupunkilaisten viihtymisen lisäämisessä.

Ericsson Ericsson on maailman johtava viestintäteknologian ja -palveluiden toimittaja. Reaaliaikaiset ja tehokkaat ratkaisumme mahdollistavat verkottuneen yhteiskunnan, joka tuo mukanaan meille kaikille edellytykset opiskella, tehdä töitä ja elää elämäämme vapaammin, kestävän kehityksen yhteiskunnissa maailman ympäri.

 

Tarjoamme informaatio- ja viestintäteknologian palveluita, ohjelmistoja ja infrastruktuuria teleoperaattoreille ja muille toimialoille. Nykyään 40 prosenttia maailman mobiililiikenteestä kulkee Ericssonin verkkojen kautta, ja asiakkaidemme verkot, joita tuemme, palvelevat noin kahta miljardia palvelunsaajaa.

Toimimme 180 maassa ja työllistämme yli 100 000 työntekijää. Vuonna 1876 perustetun yrityksen pääkonttori on Tukholmassa Ruotsissa. Vuonna 2011 konsernin liikevaihto oli 35,0 miljardia Yhdysvaltain dollaria (226,9 miljardia Ruotsin kruunua). Ericsson on listattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä ja NASDAQ-pörssissä New Yorkissa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.