Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen 1.-5.10. istuntoviikon pääpuheenaiheet liittyvät Venäjään. Suomalaiset kansanedustajat pohtivat ennen kokousta yhdessä Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen kanssa, vaikutetaanko suureen naapuriin parhaiten kannustamalla vai kritisoimalla.

Venäjällä on nyt tilaisuus valita, mihin suuntaan se kehittyy. Mielenosoitukset kertovat ihmisten halusta muutoksiin. Yleiskokouksen käsittelyyn nyt tulevassa raportissa annetaan tunnustusta tehdyistä uudistuksista, kuten esimerkiksi äänikynnyksen laskemista ja siitä, että presidenttiehdokkaan tueksi tarvitaan jatkossa enää 100 000 allekirjoittajaa kahden miljoonan sijaan. Mutta raportissa kiinnitetään huomiota myös moniin huolestuttaviin kehityskulkuihin, Suomen EN-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) tiivistää.

Valtuuskunta halusi kuulla Venäjä-asiantuntijan mielipiteitä raportista ennen kokousta. Valtuuskuntaa mietitytti ennen kaikkea se, mitä Euroopan neuvoston pitäisi Venäjän kanssa oikein tehdä.

 Jos lääkäri käskee ketjussa tupakoivaa ja raskaasti ryyppäävää miestä lopettamaan, tuskin hän siitä heti punttisalille lähtee. Mutta jos potilaalle tarjotaan pieniä konkreettisia askelia, hän voi vähän kerrallaan muuttaa elintapojaan, Kivinen vastasi vertauskuvien kautta.

Paljon julkisuudessa esillä olleeseen, vankilassa kuolleen Sergei Magnitskin tapaukseen pitää Kivisen mukaan reagoida tarpeeksi voimakkaasti. Magnistskin työtoverit kampanjoivat länsimaissa muun muassa sen puolesta, että tapaukseen sekaantuneille virkamiehille ei annettaisi viisumeita ja heidän ulkomailla olevat varansa jäädytettäisiin.

 Se olisi viesti virkakoneistolle, jos tällaista tapahtuu, niin sitten ei matkusteta ulkomaille, Kivinen totesi.

Hän korosti, että perustavissa ihmisoikeuskysymyksissä on pyrittävä EU:n yhteiseen linjaan, vaikka Venäjä-politiikassa voi muuten olla erilaisia intressejä ja arvioita. Euroopan neuvoston tulisikin pyrkiä tarkasti kohdennettuihin tiekarttoihin Venäjän tärkeimmissä ihmisoikeuskysymyksissä.

Venäjä-raportista puhutaan yleiskokouksen istunnossa tiistaina 2. lokakuuta. Ranskan Strasbourgissa pidettävän istuntoviikon muita aiheita ovat muun muassa vaalien demokraattisuus, ihmisoikeudet ja ulkopolitiikka, poliittiset vangit, naisten poliittiset oikeudet sekä Euroopan talous- ja yhteistyöjärjestön OECD:n toiminta vuosina 2011-2012. Yleiskokous toimii OECD:n parlamentaarisena ulottuvuutena.

Yleiskokouksen koko esityslista sekä käsittelyn pohjana olevat raportit tiivistelmineen löytyvät osoitteesta http://assembly.coe.int/defaultE.asp (Draft Order of Business and tabled reports). Istuntoja on myös mahdollista seurata suorana lähetyksenä EN:n nettisivujen kautta.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat puheenjohtaja Susanna Huovisen lisäksi Kimmo Sasi (varapuheenjohtaja, kok.), Antti Kaikkonen (kesk.), Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Pirkko Mattila (ps.) sekä varajäseninä Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Riitta Myller (sd.), Jaana Pelkonen (kok.), Jouko Skinnari (sd.) ja Ismo Soukola (ps.).

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.