Suomen EN-valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) tuomitsi kansainvälisten sopimusten väärinkäytön maanantai-iltana Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa pitämässään puheessa. Sasi otti kantaa Unkarista Azerbaidžaniin siirretyn ja siellä vapautetun vangin Rafil Safarovin tapaukseen.

Euroopan neuvoston puitteissa tehtiin vuonna 1983 sopimus vankien siirtämisestä kotimaihinsa kärsimään rangaistustaan. Unkari siirsi murhasta tuomitun Ramil Safarovin kesällä kotimaahansa Azerbaidžaniin. Safarovin saavuttua Bakuun hänet armahdettiin heti ja hän sai sankarin vastaanoton, koska hän oli murhannut armenialaisen sotilaan kirveellä.

         On väitetty, että Azerbaidžan olisi luvannut ostaa Unkarin valtion velkakirjoja, jos Unkari luovuttaa Safarovin, Sasi kertoi.

Sasin mukaan on syvästi tuomittavaa, että siirtämissopimusta käytetään väärin.

        Lisäksi on täysin sietämätöntä että jonkin valtion johto ylistää murhamiehen tekoa. Euroopan neuvoston pitää jatkossa pitää huolta siitä, että sen sopimuksia ei käytetä väärin. Väärinkäyttäjät on voitava jättää tällaisten sopimusten ulkopuolelle, hän vaati.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on koolla Ranskan Strasbourgissa 1.–5.10.2012.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.