Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskusteli keskiviikkona Euroopan talous- ja yhteistyöjärjestön OECD:n toiminnasta. Keskustelu keskittyi ajankohtaiseen talouskriisiin, johon suomalaispuhujat tarjosivat malliksi Suomen selviytymistä 1990-luvun lamasta.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) painotti, että velkaantuneiden maiden on tehtävä kerralla riittävät säästöt.

        Kun säästöt on tehty, laskee näiden maiden korkotaso, markkinat rauhoittuvat ja kasvu käynnistyy jälleen. Suomen 1990-luvun alun kovat säästötoimet ovat hyvä esimerkki muille. Velkamaille ei pitäisi olla mikään ongelma tehdä vähintään samansuuruiset säästötoimet, jotka Suomessa tehtiin. Sen jälkeen Suomessa koettiinkin poikkeuksellisen pitkä vahvan kasvun kausi, Sasi totesi.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) muistutti, että jokaisen valtion tulisi itse olla vastuussa omista veloistaan.

        Sama pätee myös pankkeihin, jotka ovat kriisin aiheuttaneet. Ei ole reilua, että ne maat, jotka ovat hoitaneet asiansa hyvin ja kunnioittaneet sääntöjä joutuvat maksumiehiksi. Suomen 1990-luvun pankkikriisi osoittaa, että hyvin hoidettu kriisitilanne korjaantuu. Suomessa leikattiin menoja sekä satsattiin vientiin ja innovaatioihin. Nyt Euroopassa tarvitaan kasvua, parempaa kilpailukykyä ja uusia innovaatioita, Anttila totesi.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on koolla Strasbourgissa 1.–5.10.2012. Yleiskokous toimii OECD:n parlamentaarisena ulottuvuutena.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.