Viime viikolla, 26.-28.9. Pietarissa järjestetyt Kotka-päivät onnistuivat hyvin. Mukana olleet kotkalaiset yritykset saivat luotua runsaasti uusia kontakteja ja myös konkreetteja tuloksia on lähiaikoina odotettavissa.

Esimerkiksi Kotkan Energia loi arvokkaita kontakteja venäläisiin puupolttoaineen toimittajiin. Varatoimitusjohtaja Pekka Sihvosen mukaan Karjalan kannakselta olisi mahdollista saada merkittäviä määriä energiapuuta. Yhtiö neuvotteli kaikkiaan seitsemän eri toimittajatahon kanssa polttohakkeen ja pyöreän puun toimitusmahdollisuuksista. ”Lisäksi järjestimme energiaseminaarin, jossa esiteltiin mm. Kotkan Energian toimintaa ja polttoainetarpeita”, Sihvonen kertoo.
Myös Mediatehdas Dakarille Kotka-päivät Pietarissa olivat tuotantojohtaja Hannu Oksasen mukaan hyödyllinen tapahtuma. ”Olemme jo jonkin aikaa tähyilleet Venäjän suuntaan pohdiskellen, josko siellä olisi meille toimintamahdollisuuksia tai yhteistyökumppaneita. Helsinki-keskuksessa järjestetyn Kotkan markkinointitapahtuman ja Cursor Oy:n Venäjä-asiantuntija Toomas Lybeckin erinomaisten suhteiden avulla meillä on nyt suora keskusteluyhteys merkittäviin pietarilaisiin ja moskovalaisiin tv- ja elokuva-alan toimijoihin. Työn alla on jo aivan konkreettisia yhteistyöprojekteja”, Oksanen kertoo.

Rubicon-hankkeelle
uusia kontakteja

Kotkan-Haminan seudun kehitysyhtiö Cursorissa Rubicon-hanketta vetävä Sergey Troshkov on hänkin tyytyväinen Kotka-päivien antiin.
”Kiinteistösijoittajille suunnattuun investointiseminaariimme osallistui runsaat 40 henkilöä ja seminaari poiki puolenkymmentä uutta kyselyä ja alkavaa yhteistyötä. Lisäksi onnistuimme markkinoimaan laajasti Rubicon-hanketta kohderyhmillemme ja annoimme aiheesta kaksi haastattelua paikalliselle medialle”, Troshkov kertoo.
”Saimme myös hyvää näkyvyyttä samaan aikaan järjestetyssä Pietarin Innovaatiofoorumissa, jossa osallistuimme yhteiseen pk-sektorin tukiorganisaatioiden osastoon pietarilaisten ja suomalaisten kumppanien kanssa. Kaiken kaikkiaan saimme runsaasti uusia kontakteja ja Kotka-päivien brändi auttoi selvästi parantamaan Rubicon-hankkeen näkyvyyttä, luottamusta ja statusta venäläisten asiakkaiden silmissä”, Troshkov toteaa.
Kotkan-Haminan seudun kehityshankkeita ja matkailutarjontaa pietarilaisille tiedotusvälineille esittelivät kaupunginjohtaja Henry Lindelöf ja matkailupäällikkö Birthe Suni joukkoineen
”Matkailun osalta tapahtuma oli onnistunut, sillä lehdistötilaisuudessa tavoitimme noin 15 median edustajaa sekä julkaisimme Venäjällä uutiskynnyksen ylittävän yhteistyösopimuksen näyttelijä Ville Haapasalon kanssa. Osastollamme kävi myös puolenkymmentä paikallisten matkatoimistojen edustajaa ja kävimme lisäksi alustavia neuvotteluja uusista kehittämishankkeista”, Birthe Suni kertoo.
Suni arvelee, että Kotka-päivien lopullinen anti on nähtävissä vasta myöhemmin, kun Helsinki-keskus kokoaa yhteen tapahtuman paikallisissa medioissa saaman julkisuuden.
”Tapahtuman tulokset konkretisoituvat viimeistään silloin, kun näemme, miten venäläiset toimittajat kiinnostuvat heille seudullemme suuntautuvista, räätälöidyistä mediamatkoista ja miten hankkeet konkretisoituvat”, Suni muistuttaa.
Meriturvallisuuden ja tutkimuskeskus Merikotka puolestaan verkostoitui Pietarissa akateemisten toimijoiden kanssa sekä viesti uusista ja nykyisistä Venäjä-yhteistyöhankkeista. Merikotka-tutkimuskeskus tuotti Venäjään liittyvien EU-rahoitteisten tutkimushankkeiden työpajoissa ja seminaareissa asiantuntijanäkemyksiä ja tulevaisuuden suuntaviivoja meriturvallisuuden parantamiseksi ja Suomenlahden meripelastuksen kehittämiseksi.
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ja pietarilainen National Research University of Information Technologies, Mechanics and Optics (ITMO) solmivat Kotka-päivien aikana yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on perinteisten korkeakouluyhteistyön muotojen ohella keskittyä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan alueisiin. Yhteistyö sai heti konkreettisen lähtölaukauksen, kun osapuolet käynnistivät kahden yhteisen tutkimushankkeen valmistelun.

Kotka-luento ja
konsertti kiinnostivat

Kotka-päivien ohjelmaan kuuluivat myös Kymi Sinfoniettan konsertti Pienen Filharmonian salissa ja PLANEETTA SUOMI -luentosarjan luento Kotkan historiasta ja nykypäivästä, jossa puhujina olivat kaupunginjohtaja Henry Lindelöf ja entinen kansanedustaja Antero Kekkonen.
Sinfoniettan konsertti veti Filharmonian salin lähes täyteen ja yleisö piti kuulemastaan, sillä orkesteri taputettiin varsinaisen konserttiohjelmiston jälkeen kahteen kertaan uudelleen lavalle. Pietari-instituutin salissa pidetty Kotka-luento keräsi täyden salin.
”Luentotilaisuuden yleisö kiitteli lähtiessään kovasti mielenkiintoisesta luennosta ja totesi, että harvoin on ollut noin ”syvällistä” ja mielenkiintoista analyysiä kaupungin historiasta”, kertoo Helsinki-keskuksen johtaja Merja Volkov.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.