Eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana torstaina 4. lokakuuta oli valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.), joka selvitti ensi viikon Ecofin-neuvoston sekä euroryhmän asioita. Keskustelua käytiin etenkin rahoitusmarkkinaverosta.

Ministeri Urpilaisen mukaan Ecofin-neuvostossa on esillä tilannekatsaus rahoitusmarkkinaveroa koskevan direktiiviehdotuksen siirtymisestä mahdollisesti suppeamman maaryhmän tiiviimpään yhteistyöhön, mitä Saksa ja Ranska ovat esittäneet. Urpilainen kertoi valiokunnalle, että hallituksella ei vielä ole kantaa siihen, lähteekö Suomi mukaan rahoitusmarkkinaveroa koskevaan selvitystyöhön. Urpilaisen mukaan ensi tiistain Ecofin-kokouksessa ei vielä tehdä rahoitusmarkkinaveroa koskevia päätöksiä. Valiokunnan keskustelussa todettiin, että on myös vielä avoinna, millaisella mallilla rahoitusmarkkinavero toteutettaisiin. Vero ei välttämättä tarkoittaisi finanssitransaktioveroa Euroopan komission esittämässä muodossa.

Neuvostossa asialistalla ovat myös pankkiunionin kehittämistä koskevat suunnitelmat. Kokouksessa päätetään myös yhden vuoden lisäajan myöntämiseksi Portugalille liittyen kasvu- ja vakaussopimuksen liiallisen alijäämän prosessiin. Valtiovarainministerit vaihtavat lisäksi näkemyksiä Eurooppalaisesta ohjausjaksosta 2012 saaduista kokemuksista.

Ensi maanantaina pidettävässä euroryhmässä ei ole varsinaisia päätösasioita, mutta esillä ovat muun muassa Kreikan sopeutusohjelman ja Espanjan pankkitukiohjelman tilannekatsaukset, Portugalin sopeutusohjelman tarkastelu, Kyproksen tilannekatsaus sekä euroalueen tulevaisuuden politiikkahaasteet ja niihin vastaaminen.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi