Historian ensimmäistä Uusimaa-viikkoa vietetään 5.–10.11.2012 lukuisten tapahtumien merkeissä. Tarjolla on ajatuksia herättävää keskustelua seminaareissa sekä kiinnostavia näyttelyitä, konsertteja ja palkitsemisia. Viikon fokuksessa ovat lapset ja nuoret. Uusmaalaisia erityispiirteitä peilataan ympäristön, kulttuurin, hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn näkökulmista.

Uusimaa-viikosta ollaan tekemässä jokasyksyinen perinne. Kokonaisuutta koordinoi Uudenmaan liitto ja tänä vuonna päätapahtumien järjestelyistä vastaavat Uudenmaan ELY-keskus, Folktinget, HUS, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Uudenmaan Yrittäjät.

Maakunnan toimijoiden perinteisiä sekä aivan uusia tapahtumia on koottu yhden viikon sisään.

– Voimat yhdistäen on saatu aikaan mielenkiintoinen tapahtumasetti yksittäisten tilaisuuksien sijaan, iloitsee kehittämisjohtaja Inka Kanerva Uudenmaan liitosta. Hän toivottaa kaikki yhteistyöstä innostuneet uusmaalaiset tahot mukaan tulevina vuosina. Vuoden 2013 teema tulee olemaan kansainvälisyys.

Kullakin päivällä oma teema

Jokaisella Uusimaa-viikon päivällä on oma teemansa ja päätapahtumansa. Lähes kaikki tilaisuudet ovat yleisölle avoimia.

Ympäristöpäivä maanantaina 5.11. tarjoaa uusia ideoita, innostavia esimerkkejä, tietoa ja kokemusten vaihtoa ympäristötietoisuuden edistämisestä. Päivän päätapahtuma on ELY-keskuksen Helsingin Itä-Pasilassa järjestämä Elämää vedestä -seminaari. Luvassa on monipuolista ohjelmaa ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden parissa toimiville sekä päättäjille. Tilaisuudessa jaetaan myös Uudenmaan ympäristöpalkinto 2012.

Tiistaina 6.11. juhlitaan perinteistä Svenska Dagenia eli Ruotslaisuuden päivää. Suomenruotsalainen identiteetti ja kulttuuri ovat fokuksessa koko viikon ajan ympäri Suomea Svenska veckanin merkeissä. Uudellamaalla tapahtumia on pääkaupunkiseudulla sekä Porvoossa ja Loviisassa. Espoon kaupungin ja Folktingetin Tapiolasalissa järjestämä Svenska Dagenin pääjuhla tiistai-iltana kruunaa viikon.

Kulttuurin ja yhteisöllisyyden päivänä keskiviikkona 7.11. peilataan kulttuuria, taidetta ja nuoria kaupunkikulttuurin kehittäjinä, arjen ympäristöjen elävöittäjinä ja vuorovaikutuksen edistäjinä. Metropolian kulttuurin ja luovan alan klusterin järjestämä päätapahtuma on Kulttuuri Rakentaa Uutta Maata -seminaari Arabianrannassa Helsingissä. Tilaisuudessa palkitaan myös Vuoden uusmaalainen kaupunginosa 2013.

Hyvinvointipäivä torstaina 8.11. tarttuu ajankohtaiseen teemaan: lasten ja nuorten terveyden edistämisen haasteisiin ja ennalta ehkäisevien palvelujen merkitykseen kustannusten säästäjänä. Päättäjille ja terveyden edistämisen parissa työskenteleville tarkoitetun Terveyden edistäminen on yhteinen asia -seminaarin järjestää HUS. Tilaisuus pidetään Biomedicumin tiloissa Helsingissä. Tapahtumassa myönnetään myös Uusimaa-palkinto 2012, jonka saaja voi olla henkilö tai yhteisö.

Perjantain 9.11. teema on nuori yrittäjyysNuori Yrittäjä – Oma Valinta -megatapahtuma kokoaa nuoret yrittäjät, opiskelijat, opettajat ja päättäjät Hyvinkään kaupungintalolle. Luvassa on laaja kirjo käytännön tietoa ja kokemusten vaihtoa yrityksen perustamista harkitsevalle yhtä hyvin kuin kansainvälistymistä pohtivalle. Tilaisuudessa julkistetaan ensimmäistä kertaa myönnettävän Uusmaalainen nuori yrittäjä -tunnustuksen saaja.

Yrittäjäteema jatkuu lauantaina 10.11. Uudenmaan Yrittäjäjuhlassa Karkkilassa, jossa julkistetaan Vuoden uusmaalaiset yritykset palvelualalta ja kaupan alalta.

Uusmaalaisten laulu kajahtaa lukuisten kuorojen yhteislauluna

Uusimaa-viikon tavoitteena on myös maakuntahengen nostaminen. Keskiviikkona ohjelmassa on tempaus, jossa kuorot on haastettu esittämään Uusmaalaisten laulua. Tarkoitus on saada mahdollisimman monta kuoroa esiintymään yleisölle yhtä aikaa eri puolilla Uuttamaata. Samalla laulu opetetaan paikalla olevalle yleisölle.

Sata vuotta sitten kantaesitetty maakuntalaulu on eteläsuomalaisen osakunnan tilaustyö kansallissäveltäjä Jean Sibeliukselta. Sanoituksen on tehnyt Kaarlo Terhi.

Lue lisää Uusimaa-viikosta ja tutustu tapahtumakalenteriin:

Uusimaa-viikko

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.