Olkiluodon ydinvoimalatyömaa on tuntunut myös työeläkevakuuttamisen valvojista loputtomalta urakalta. Työeläke-lehden lokakuun numerossa kerrotaan, minkälaista on kansainvälinen sosiaaliturvashoppailu.

Olkiluoto 3:n työmaalla on rakentajia kymmenistä eri maista. Eläkevakuuttamisen osalta epäselvyydet ovat koskeneet noin tuhatta työntekijää.

Työnantaja saattaa poimia sosiaaliturvan työntekijälleen sieltä, missä se on halvinta. Esimerkiksi puolalaisen työntekijän Suomeen lähettänyt yritys voi olla kansainvälinen rekrytointifirma, jolle on perustettu sivupiste Kyprokselle. Työntekijä vakuutetaan ns. lähetettynä työntekijänä sillä perusteella, että hän vaihtaa säännöllisesti työntekomaata. Näin hänet voidaan vakuuttaa halvalla Kyproksella.

– Todellisuudessa työntekijä on kuitenkin saattanut työskennellä Suomessa jopa vuosia, jolloin hänet pitäisi myös vakuuttaa Suomessa, kertoo tarkastuspäällikkö Tiia Lahti Eläketurvakeskuksesta.

Lähes kaikki eläkevakuuttamiseen liittyvät epäselvyydet on saatu selvitettyä Eläketurvakeskuksen ja verohallinnon yhteistyön seurauksena. Valvontaa helpottavat useat uudet ja vielä tulossa olevat lakimuutokset.

Työeläke-lehden uudessa numerossa kerrotaan myös, että maanviljelijöiden eläkkeet suurenevat tilakoon kasvaessa ja että myös tutkinto kartuttaa eläkettä.

Eläketurvakeskuksen julkaisema Työeläke-lehti (TE) on työväline työeläketurvan asiantuntijoille sekä luotettava tietolähde päätöksentekijöille ja työeläkealasta kiinnostuneille.

Viidesti vuodessa ilmestyvän aikakauslehden näytenumeron voi tilata maksutta
sähköpostitse osoitteesta aineistotilaukset(at)etk.fi.

Lue lehti pdf:nä verkkopalvelussa www.etk.fi/julkaisut

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.