Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen kalastusalueille palautettiin vuonna 2011 kertyneistä viehekalastusmaksuista yhteensä 471 633 euroa. Tämä on 17 % koko Suomen maksukertymästä. Varat ovat kertyneet kalastajien ostamista läänikohtaisista vieheluvista.

Varoista runsaat 50 % kohdentui Pirkanmaalle, runsaat 20 % Kanta-Hämeeseen ja noin 25 % Päijät-Hämeeseen. Vuonna 2011 viehekalastuskortteista kertyneet tulot olivat samaa tasoa kuin edellisenä vuotena. Aikaisempina vuosina tulot kasvoivat tasaisesti. Suurimman korvauksen sai jälleen Näsijärven kalastusalue (51 031 euroa). Päijät-Hämeessä eniten rahaa sai Etelä- ja Keski-Päijänteen kalastusalue (50 418 euroa) ja Kanta-Hämeessä Hämeenlinnan kalastusalue (44 003 euroa).

Varojen jako kalastusalueille perustuu vesialueen viehekalastuksen määrään. Se selvitetään valtakunnallisella Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Suomi kalastaa -tutkimuksella. Viimeisin tutkimus on tehty vuonna 2009. Tutkimuksen mukaan Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen vedet ovat Suomen vilkkainta seutua vapaa-ajankalastuksessa.

Viehekortin saa netistä, samalla saa tiedon luvan ulkopuolelle jäävistä alueista

Läänikohtaisella viehekalastusmaksulla voi kalastaa läänin alueella yhdellä vavalla ja vieheellä ilman vesialueen omistajan lupaa. Poikkeuksen tekevät erityiset istuta ja ongi -kalastuskohteet, eräät petokalojen tärkeät kutualueet sekä lohi- ja siikapitoiset virtavedet.  Lisäksi on suoritettava kalastuksenhoitomaksu. Luvasta saa lisätietoa maa- ja metsätalousministeriön Internet-sivuilta. Sivujen kautta viehekalastusmaksun kuten myös kalastuksenhoitomaksun voi suorittaa saman tien, mikäli käytössä on nettipankkiohjelma. Osana valtion aluehallinnon uudistusta läänit lakkautettiin vuoden 2010 alusta. Läänikohtaiset viehekalastusmaksut noudattavat kuitenkin edelleen vanhoja läänirajoja.

Viehekalastusmaksujen jakamisesta Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien kalastusalueille vastaa Hämeen ELY-keskus.Kalastusalueet jakavat varat edelleen vesialueiden omistajille.

Kalastusalueille v. 2012 palautetut viehekalastusmaksut kalastusalueittain on esitetty tarkemmin liitteessä (pdf)

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.