Roskien polttaminen takoissa ja muissa pienpolttolaitteissa tai pihamaalla on terveysriski kaikille lähialueen asukkaille. Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto painottavat, että ainoastaan puhdas, kuiva puu kelpaa poltettavaksi. Järjestöt peräänkuuluttavat päästörajoja pienpoltolle.

Pienpoltolla tarkoitetaan puukäyttöisten uunien, takkojen ja keskuslämmityskattiloiden käyttöä. Myös roskien polttamisen pihalla voi rinnastaa pienpolttoon. Suomessa pienpolton hiukkaspäästöt ovat suuremmat kuin energialaitosten päästöt yhteensä. Pienpolton haitallisuutta lisää se, että pienpoltossa päästölähde on matalalla ja asuinalueiden keskellä.

– Astmaatikot ja muut hengitystiesairaat kärsivät huonosta ilmanlaadusta välittömästi. Päästöjä aiheuttava pienpoltto heikentää kuitenkin kaikkien terveyttä, ihan kuten katupölykin, sanoo Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

Tuula Syrjänen muistuttaa, että roskien lisäksi myöskään maalattua, liimattua, kyllästettyä tai märkää puuta ei pidä polttaa. Puut kuivuvat parhaiten hyvin tuulettuvassa varastossa sateelta suojassa.

Uunin uusijalle on vaihtoehtoja

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto peräänkuuluttavat päästörajoja pienpoltolle. Säädökset toisivat haastetta suomalaisille takkojen valmistajille, mutta ulkomailla näistä haasteista on selvitty. Tuula Syrjäsen mukaan kaikkia suomalaisia takkamalleja ei enää edes hyväksytä tiukempien maiden markkinoille.

– Jos olet nyt hankkimassa uutta takkaa, niin kysy laitteen päästöistä. Ympäristö- ja terveysystävällisiä vaihtoehtoja on olemassa. Esimerkiksi Saksassa ollaan jo meitä paljon pidemmällä pienpolttolaitteiden päästörajoituksissa, toteaa Tuula Syrjänen.

Ympäristöministeriö kysyi syksyllä Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton näkemystä suurten polttolaitosten päästöjen rajoittamisesta. Järjestöt puolsivat tiukentuvia päästörajoituksia, mutta toivat esille, että yksilön kannalta pienpoltto on suurempi haitta kuin suurten polttolaitosten päästöt.

Liitot ehdottivat lausunnossaan, että ympäristöministeriö ottaisi harkintaan pienpolttolaitteiden päästörajoitukset. Asia oli aiemmin esillä vuonna 2006, mutta tuolloin ehdotus ei johtanut kansallisiin rajoituksiin.

Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta palvelee ti, ke ja to klo 9-15 numerossa 020 757 5181. Jätä viesti vastaajaan, jos linja on soittaessasi varattu. Puhelu maksaa tavallisen puhelinmaksun verran.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.