Viikonlopun yli jatkunut tulvatilanne Lounais-Suomessa helpottaa vähitellen runsaiden sateiden lakattua. Loppuviikon aikana satoi  mm. Pohjois-Satakunnassa toistasataa millimetriä, mikä vastaa keskimäärin kahden kuukauden sademäärää. Kun maaperä oli valmiiksi veden kyllästämää, seurauksena oli monessa Lounais-Suomen vesistössä isoin tulvahuippu vuosikymmeniin. Vesistötulvista johtuneet vahingot ovat Lounais-Suomessa rajoittuneet pääosin kesämökkeihin, lukuisiin teiden katkeamisiin ja maatalousvahinkoihin. Lisäksi rankimpien sateiden alueella ovat hulevedet aiheuttaneet asuinrakennusten kellareiden kastumisia.

Varsinais-Suomessa ja Etelä-Satakunnassa vedet ovat jo laskusuunnassa, mutta Karvianjoen vesistössä Satakunnan pohjoisosassa tulvatilanne jatkuu vielä. Karvianjoen yläosassa tulvahuippu on taittumassa maanantain-tiistain aikana laskusuuntaan, mutta Karvianjoen alaosassa Isojärvellä, Poosjärvellä sekä mereen laskevissa joissa Pohjajoella ja Merikarvianjoella tulvahuippu on vasta muutaman päivän kuluttua. Erityisesti Poosjärvellä useat kesäasunnot ja yksi vakituinen asuinrakennus on kastumisvaarassa.

Kokemäenjoella virtaama on noussut noin 600 kuutioon sekunnissa ja taittumassa vähitellen laskuun johtuen Huittisten seudun sivujokien, mm. Loimijoen virtaaman pienenemisestä. Kokemäenjoen pääuomassa ja Loimijoella tilanne on vastannut suunnilleen keskimääräistä vuotuista tulvahuippua.

Vesitilanteen kehittyminen Lounais-Suomessa tästä eteenpäin riippuu lähiviikkojen sademääristä. Maaperä on täysin veden kyllästämää, joten uudet sateet päätyvät nyt suoraan vesistöihin. Vaikka uusia isompia sateita ei lähiviikkoina tulisikaan, säännöstellyissä vesistöissä Kokemäenjoella ja Karvianjoella virtaamat ja vedenkorkeudet tulevat säilymään selvästi keskimääräistä suurempana vielä pitkään, koska näiden vesistöjen järviin on saatava säännöstelyvaraa talvitulvariskejä ajatellen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.