Lounais-Suomen tulvatilanne Karvianjoen vesistön alaosan osalta ei ole näillä näkymin helpottamassa vielä tämän viikon aikana. Maanantain-tiistain aikana on luvassa Pohjois-Satakuntaan jälleen noin 20 mm vesisadetta, mikä pitkittää tulvatilanteen kestoa.

Lähipäivien kokonaissademäärästä riippuu, lähtevätkö vedenkorkeudet ja virtaamat uudelleen nousuun ja aiheutuuko alueella lisävahinkoja. Tämä koskee lähinnä vesistön alaosalla sijaitsevia Isojärveä sekä siitä mereen laskevia Merikarvianjokea ja Poosjärven reittiä, koska vesistön yläosalla Isojärvestä ylöspäin tulvatilanne on jo selvästi helpottanut.

Karvianjoen vesistön tulvatilanteen pysyvät vahingot koostuvat näillä näkymin parinkymmenen vakituisen asuinrakennuksen ja lukuisten kesämökkien eritasoisesta kastumisesta, maatalousvahingoista ja yksityisteiden vaurioista. Poosjärvellä on vielä suurin riski vedenkorkeuden nousuun ja lisävahinkojen aiheutumiseen. Karvianjoen alaosan säännöstelyä pyritään nyt toteuttamaan lupaehtojen puitteissa siten, että vesistön kokonaisvahingot minimoidaan. Viime perjantaina Karvianjoen alaosalla suoritetun ilmakuvauksen perustella saadaan tällä viikolla kuvien analysoinnin jälkeen tarkempaa tietoa tulvien leviämisalueiden kokonaissuuruudesta.

Karvianjoen lisäksi vesistöjen virtaamat ovat myös muualla Lounais-Suomessa kääntymässä uusien sateiden myötä kasvuun. Karvianjokea lukuun ottamatta ei tämänhetkisten ennusteiden mukaan ole kuitenkaan riskiä, että tilanne kehittyisi läheskään yhtä pahaksi kuin lokakuun alun rankkasateiden jälkeen. Satakunnan säännöstellyissä vesistöissä Kokemäenjoella, Karvianjoella ja Eurajoella virtaamat ja vedenkorkeudet tulevat säilymään selvästi keskimääräistä suurempana vielä pitkään, koska näiden vesistöjen järviin on saatava säännöstelyvaraa talvitulvariskejä ajatellen.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi