17.10.2012 8.15

Ensimmäinen Uusimaa-viikko käynnistyy 5. marraskuuta. Tapahtumatäyteisen viikon teemana on nuoriso. Kulttuuriklinikoita, avoimia ovia ja konsertteja on tarjolla ympäri maakuntaa. Seminaareissa nousevat keskiöön ympäristökasvatus, kaupunkikulttuuri, terveyden edistäminen ja yrittäjyys.

– Viikko on luotu suurella innolla. Haluamme näyttää, että Uudeltamaalta löytyy innovatiivisuutta ja pöhinää, kertoo Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä.

– Tuomme esiin huolenpitoa ja kannustusta, jota Uudenmaan liitto yhdessä kumppaniensa kanssa voimistaa erilaisten hankkeiden kautta. Huomista tehdään nyt ja fokuksen pitää olla tulevaisuudessa”, muistuttaa puolestaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Uusimaa-viikosta tehdään perinne. Ensi vuonna teemana on kansainvälisyys. Tapahtumajärjestelyihin Uudenmaan liiton kumppaniksi voi jo ilmoittautua. Tämän vuoden kumppaneita ovat ELY-keskus, Folktinget, HUS, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Uudenmaan yrittäjät.

– Ensimmäisen teemaviikon vapaaehtoinen aktiivisuus on yllättänyt meidät täysin, Mäkelä iloitsee. Ensi vuodelle odotamme ryntäystä, onhan kansainvälisyys maakuntamme eritysvahvuus.

– Kyllä! Hyvinvointimme kulmakivenä on kyky hyödyntää ajatuksia ja osaamista, jota rajojemme ulkopuolella on tarjolla ja sitä monimuotoista verkostoa, joka alueellemme on muiden kansallisuuksien myötä syntynyt, sanoo Heinäluoma.

Tapahtumakimarasta jokaiselle jotakin

Marraskuisen viikon aikana tapahtuu paljon. Maanantaina on luvassa uusia ideoita, innostavia esimerkkejä, tietoa ja kokemusten vaihtoa ympäristötietoisuuden edistämisestä. Silloin julkistetaan myös Uudenmaan ympäristöpalkinnon saaja.

Tiistaina vietetään perinteistä Svenska Dagenia, jolloin pääkaupunkiseudun lisäksi ohjelmaa on Porvoossa ja Loviisassa. Espoo ja Folktinget kutsuvat Espoossa päiväkoti- ja alakouluikäiset lapset konserttiin.

Kulttuuri ja taide esittäytyvät keskiviikkona kaupunkikulttuurin kehittäjinä, arjen ympäristöjen elävöittäjinä ja vuorovaikutuksen edistäjinä. Jaossa on Vuoden uusmaalaisen kaupunginosan tunnustus. Kesäduuni-kampanja pyörähtää käyntiin.

Torstain teemana on hyvinvointi. Luvassa on painavaa tietoa lasten ja nuorten terveyden edistämisen haasteista sekä ennalta ehkäisevien palvelujen taloudellisesta merkityksestä kustannusten säästäjänä. Torstaina jaetaan myös Uusimaa-palkinto lasten ja nuorten hyväksi tehdystä työstä.

Perjantaisen kilpailukykypäivän aiheena on nuori yrittäjyys. Megatapahtumassa Hyvinkäällä on tarjolla muun muassa yrittäjäaamiaista, neuvoja yrittäjäksi aikoville ja kulttuuriklinikkoja luovien alojen yrittäjille. Ensimmäistä kertaa myönnettävän Uusmaalainen nuori yrittäjä -tunnustuksen saaja julkistetaan. Yrittäjäteema jatkuu vielä lauantaina Uudenmaan Yrittäjäjuhlassa Karkkilassa, jossa palkitaan perinteiset Vuoden uusmaalaiset yritykset.

Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kohteissa on avoimet ovet keskiviikosta perjantaihin. Keskiviikkona kajahtaa Uusmaalaisten laulu lukemattomien kuorojen voimalla ympäri maakuntaa ja samalla maakuntalaulu opetetaan kuulijoille. Ulkosuomalaisten teksteihin sovitettuja kappaleita esitetään ensikonsertissa keskiviikkoiltana.

– Nämä poiminnat viikon tarjonnasta osoittavat, että Uusimaa on voittaja-ainesta ja pulppuaa modernia maakuntahenkeä! Sitä teemme näkyväksi Uusimaa-viikolla, kiteyttää Outi Mäkelä.
Lisätietoa ja viikon tapahtumakalenteri:
www.uudenmaanliitto.fi/uusimaa-viikko

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.