HSL:n kanta-asiakkaat, kausilipun käyttäjät maksavat kunnan sisäisestä 30 päivän lipusta ensi vuonna vajaat kaksi euroa enemmän kuin nyt. Kausilipulla voi jatkossa matkustaa myös yötaksan aikana.

Lippujen hinnat nousevat vuoden 2013 alussa keskimäärin 3,5 prosenttia. Kunnan sisäinen 30 päivän lippu maksaa ensi vuonna 45,90 euroa ja vastaava seutulippu 95,80 euroa. Nykyiset hinnat ovat 44,00 ja 92,10 euroa.

Kunnan sisäinen arvolippu kallistuu 6 sentillä 1,90 euroon ja kuljettajalta ostettu kertalippu 10 sentillä 2,80 euroon. Seutuliikenteen kerta- ja arvolippujen hinnat pysyvät ennallaan.

Liput hinnoitellaan yhdenmukaisesti kaikissa HSL-kunnissa. Helsingissä lasten arvo- ja kausiliput ovat olleet muita kuntia halvempia, mutta hinnat yhtenäistyvät ensi vuoden alusta, jolloin alennus on kaikissa kunnissa 50 prosenttia aikuisten vastaavista lipuista.

Kaikille myytävien yleiskausilippujen ja haltijakohtaisten kausilippujen hintoja korotetaan tuntuvasti enemmän kuin HSL-kuntien asukkaille myytäviä verovaroin subventoituja kausilippuja. HSL:n tavoitteena on saada tulevina vuosina näiden lippujen hinnat vastaamaan matkan kustannuksia.

HSL esittää liikenne- ja viestintäministeriölle, että HSL-alueen joukkoliikenteen tarkastusmaksu nostettaisiin 100 euroon. Tarkastusmaksu on vuodesta 2007 alkaen ollut 80 euroa.
Kausilippu kelpaa läpi yön

Vuoden 2013 alusta lähtien kausilipuilla voi matkustaa myös yötaksan aikana klo 2.00 – 4.30. Kausilipun käyttäjät ovat joukkoliikenteen kanta-asiakkaita, jotka voivat siis jatkossa matkustaa samalla lipulla kellonajasta riippumatta. Muutos myös lisää yöliikenteen sujuvuutta ja kuljettajien turvallisuutta, kun lipunmyynti ja rahan käsittely vähenevät.

Tällä hetkellä kausiliput eivät kelpaa yötaksan aikana, vaan myös kausilipun haltijoiden on hankittava yötaksan mukainen kerta- tai arvolippu. Poikkeuksena ovat suoraveloitettavat kausiliput ja vapaaliput, jotka ovat voimassa myös yötaksan aikana.

Yötaksan poisto ei koske koululaislippuja eli kausilippuja, joita kuntien koulutoimet myöntävät maksuttomiin koulumatkoihin oikeutetuille oppilaille.

Lippujen hinnat 2013

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.