Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sateet voivat tulla loppuviikolla koko maassa lumena, joten autoilijoiden on syytä varautua talvisiin ajokeleihin.

Ilmatieteen laitoksen 23. lokakuuta tekemän ennusteen mukaan voimakas matalapaine tuo keskiviikon aikana vesi- tai lumisateita koko maahan. Loppuviikolla pohjoisesta pääsee virtaamaan kylmempää ilmaa ja sateet tulevat etelää myöten osittain lumena.

Päivälämpötila on aluksi +2 ja +6, pohjoisessa -3 ja +3 asteen välillä. Loppuviikolla sään kylmetessä etelässäkin jäädään vain hieman plussalle. Yöpakkasia on yleisesti.

Keskiviikkona lunta sataa Etelä- ja Keski-Lapissa paikoin noin 15 cm, loppuviikosta sakeat räntä- ja lumisateet ovat mahdollisia rannikon läheisyydessä.

Viikon ennustettu sademäärä on vedeksi muutettuna 5-10 mm, maan pohjoisosassa ja rannikon läheisyydessä sataa paikoin enemmän. Lumisateet ja yöpakkaset voivat vaikeuttaa liikennettä teiden liukkauden takia.

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan lunta on tällä hetkellä Lapissa melko yleisesti muutama senttimetri. Maanantain ja tiistain välisen yön aikana lunta satoi paikoin myös etelämpänä. Esimerkiksi Suomenselällä lunta oli tiistaina aamuhavainnoissa enimmillään kolme senttimetriä.

Ensimmäinen peittävä lumipeite saadaan aivan maan eteläosaan tyypillisesti marraskuun puolivälin tietämillä. Silloin tällöin lunta on satanut joskus jopa lokakuun alkupuolella. Pysyvää lumipeitettä saadaan maan eteläosassa tyypillisesti odotella joulukuun loppupuolelle saakka, Lappiin pysyvä lumi saadaan tavallisesti jo loka-marraskuun taitteessa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.