Useat lehdet kirjoittivat perjantaina 26.10.2012 Pelicansin ja Kärppien välisessä jääkiekkoliigan ottelussa Lahdessa torstai-iltana 25.10. tapahtuneesta loukkaantumisesta. Uutisten mukaan hätäkeskuksesta olisi kerrottu, että ambulanssia ei voida paikalle lähettää, koska soittaja ei ollut loukkaantuneen vieressä, vaan soitto tuli toimitsijapöydältä.

Hätäkeskuslaitos selvitti tapahtuneen ja kuunteli tallennetut puhelunauhat. Hätäkeskuslaitoksen lakimies Anna Alarautalahti kertoo, että ensimmäinen hätäpuhelu tapahtumiin liittyen vastaanotettiin klo 19.41. Puhelu tuli toimitsijapöydästä. Puhelussa ilmoittaja kertoi pelaajan loukkaantuneen ja makaavan jäällä, mutta vamman laadusta ei ollut tietoa. Hätäkeskuspäivystäjä ei tästä syystä pystynyt tekemään tilanteessa riskinarviota, vaan hälytti klo 19.43 kohteeseen sairaankuljetusyksikön tehtävälajilla 770B; sairauskohtaus.

B-kiireellinen sairaankuljetustehtävä on kiireellinen sairaankuljetustehtävä, joka ajetaan hälytysajona.

– Päivystäjä kertoi ilmoittajalle hälyttävänsä ambulanssin heti ja pyysi lisäksi uutta soittoa potilaan viereltä, jotta riskinarvio voitaisiin suorittaa ja antaa mahdollisia ensiapuohjeita, Alarautalahti sanoo.

Puhelun aikana päivystäjä tarkisti ennen hälyttämistä, olisiko hallilla jo paikalla ambulanssia niin sanotussa turvapäivystyksessä. Myös ilmoittaja tiedusteli tätä heti puhelun alussa. Sairaankuljetusyksikkö ilmoitti olevansa matkalla klo 19.44. Potilaan luota tuli uusi soitto klo 19.47. Tämän puhelun perusteella klo 19.48 tehtävälajiksi tarkentui 746B; isku. Sairaankuljetusyksikkö oli perillä kohteessa klo 19.48, eli noin 7 minuutin kuluessa ensimmäisen puhelun alusta.

– En pidä hyvänä journalismina sitä, että lehdistö julkaisee huhujen perusteella tietoja tarkistamatta faktoja, Alarautalahti harmittelee.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.