Tiedote 29.10.2012
Professori Laura Kolbesta vuoden alumni
Helsingin yliopiston Vuoden alumniksi valittu professori Laura Kolbe haluaa yliopistolaiset mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.
– Tutkimusta tehdään nyt enemmän kuin koskaan Suomen historiassa, mutta silti tutkijoiden ääni kuuluu yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja mediassa huonosti. Tämä huolestuttaa minua, Kolbe toteaa.
Yliopistojen mielipiteestä on Kolben mukaan tullut yksi muiden joukossa. Siihen ei hänen mielestään pidä tyytyä: rationaalista, tutkimukseen perustuvaa ajattelua ei voi rinnastaa tunteisiin vetoavaan, populistiseen asioiden hallintaan.
– Jos me emme muodosta ääntä yhteiskunnassa, sen tekevät jotkut muut, enkä ole varma, onko se hyvä asia tulevaisuuden kannalta.
Pitkään yliopistolaiset olivatkin kärkiryhmänä rakentamassa suomalaista hyvinvointia, aina 1980-luvulle asti. 2000-luvun Suomessa yliopistojen merkitys tuntuu liittyvän taloudellisiin arvoihin ja kilpailukykyyn. Kolben mukaan jotain meni pesuveden mukana: yliopistolaiset ovat menettäneet asemiaan yhteiskunnallisina keskustelijoina ja suunnannäyttäjinä.
Kaupunginvaltuutettu, osakunta-aktiivi, tutkija ja tietokirjailija Kolbe on sekä kirjoittanut kaupungin ja yliopiston historiasta että ollut luomassa niiden tulevaisuutta. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki, ja tätä historiaa haluttiin nostaa esiin myös Vuoden alumni -valinnassa. Valinnan tekevän Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen keskeinen tarkoitus on lisätä akateemista Helsinki-henkeä. Tässä tehtävässä harva on ansioitunut paremmin kuin Kolbe.
– Akateeminen kansalaisuus on paitsi vastuullisuutta tutkijana ja opettajana, myös velvollisuudentunnetta omaa yhteisöä kohtaan. Yliopiston kulttuuriperintö on tässä suhteessa vahva tiennäyttäjä, Kolbe sanoo.
Euroopan historian professori Laura Kolbe valittiin Vuoden alumniksi alumnijuhlassa 26.10.2012. Helsingin yliopiston alumniyhdistys palkitsee vuosittain henkilön, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita ja akateemisen koulutuksen arvostusta sekä nostanut akateemista Helsingin henkeä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.