Sunnuntaina 4.11.2012 vietetään Venäjällä kansallisen yhtenäisyyden päivää. Juhlapäivän vuoksi myös maanantai 5.11. on yleinen vapaapäivä ja osa venäläisistä saattaa pidentää viikonloppuaan pitämällä myös perjantain 2.11. vapaana.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on varautunut vilkkaaseen viikonloppuun rajanylityspaikoilla. Varautumistoimenpiteitä ovat muun muassa riittävän henkilöstön varaaminen työvuoroihin sekä liikennearvioiden laatiminen yhteistyössä Suomen ja Venäjän rajaviranomaisten kanssa.

Suomeen saapuvan liikenteen arvioidaan vilkastuvan jo torstai-illasta 1.11. alkaen. Suomeen saapuva liikenne on vilkkainta perjantaina ja lauantaina aamupäivällä. Erityisesti ostosmatkailijoiden määrän arvioidaan olevan suuri, koska kauppojen aukiolo on sallittu poikkeusluvalla Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa pyhäinpäivänä.

Venäläisten paluuliikenteen arvioidaan jakautuvan tasaisesti sunnuntaille ja maanantaille, mutta myös lauantai-iltana liikenne on todennäköisesti tavallista vilkkaampaa. Rajaviranomaisten varautumistoimenpiteistä huolimatta jonoja saattaa syntyä rajanylityspaikoille ja matkustajia pyydetään varamaan riittävästi aikaa rajanylitykseen sekä varautumaan pahimmassa tapauksessa useiden tuntien pituiseen jonotukseen.

Vuonna 2011 vastaavana viikonloppuna Kaakkois-Suomessa rajan ylitti vastaavien päivien aikana yhteensä yli 130 000 matkustajaa. Vilkkaimpana päivänä matkustajia oli yli 46 000, kun tavallisesti viikon vilkkaimpana päivänä matkustajia oli viime vuonna noin 35 000.

Kuluvana vuonna liikennemäärän ennustetaan olevan selkeästi viimevuotista suurempi, jopa 50 000 matkustajaa vuorokaudessa, koska henkilöliikenne rajanylityspaikoilla on ollut yleisesti voimakkaassa kasvussa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomien rajanylityspaikkojen kautta on kulkenut tänä vuonna jo yli 8 miljoonaa matkustajaa. Kasvua edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna on kertynyt noin 14 %. Matkustajista yli 80 % on venäläisiä.

*****

Lähtevän liikenteen liikennetilannetta voi seurata reaaliaikaisesti internetissä osoitteessa www.rajaliikenne.fi (ml. web-kamerakuvat liikenteestä). Saapuvan liikenteen ja Venäjän puoleisten rajanylityspaikkojen tilannetta voi seurata osoitteessa http://www.nagranitse.ru/en/home (ml. web-kamerakuvat liikenteestä).

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.